Afkomstig uit Thailand, verhuisde Tawat Hattatammanoon met zijn familie naar België. Het was de start van een avontuur waar wijn een groot deel van zou uitmaken. Tannin, zijn eigen wijnbar in Antwerpen, is daar tot dusver het hoogtepunt van.

Thailand is geen typisch wijnland”, klinkt het, “dus kwam ik pas echt met wijn in aanraking toen ik hier in een restaurant ging werken.” Gaandeweg groeide Tawats interesse voor wijn: hij deed research, volgde diverse wijnopleidingen en startte uiteindelijk zijn eigen zaak. Ontdek zijn favorieten uit ons Vinetiq assortiment dankzij de Tannin Antwerp Proefbox.

Balans en frisse zuren

Mijn klanten vragen steeds vaker naar cool climate wijnen, waardoor ik kan vaststellen dat het vandaag echt wel leeft.” Meer balans, fraîcheur, niet te veel alcohol en mooie frisse zuren is net wat goede wijnen nodig hebben, meent Tawat. “Het maakt ze interessant, aangenaam en vlot te drinken. En net daarom houd ik zelf zoveel van wijnen met een frisse stijl.

Ook natuurwijnen doen het goed bij Tannin, al zijn ze hierin niet echt gespecialiseerd en willen ze vooral goede, boeiende wijnen serveren. “Mensen hechten steeds meer belang aan hoe de druiven groeien en wat het verhaal achter de wijn is”, merkt hij op. “Met het groeiende belang voor balans worden heel volle, krachtige wijnen tegenwoordig niet meer zo vaak besteld, behalve misschien op een koude winteravond.

Met meer dan 150 wijnen per fles en 35 wijnen per glas op de kaart, neemt Tawat zijn gasten graag mee op verkenning langs diverse hoeken van de wereld. “Als ze een specifieke vraag hebben over food pairing, dan kunnen we daar steeds een antwoord op vinden. Het hangt af van wat er op dat moment op de kaart staat”, luidt het.

Tawats favorieten

Zelf houdt Tawat onder meer van Chablis of Chardonnay, zonder veel eik. “Maar tegenwoordig blijkt iedereen dol te zijn op Riesling”, voegt hij daaraan toe. Bij rood gaat zijn voorkeur uit naar Pinot Noir of Gamay. Als het geen cool climate is, kiest hij voor Aceto, een druif waarvan het groeiproces wordt vertraagd door de wind, waardoor ze genoeg aciditeit behoudt. “Net als bij cool climate wijnen eigenlijk”, lacht Tawat.

Op de proeftafel

We daagden Tawat uit om drie wijnen uit het Vinetiq-assortiment te selecteren en zijn tips met ons te delen.

De eerste fles die opengaat is de Weisser Burgunder Trocken van Martin Wassmer, uit de regio Baden. Het is er wat warmer dan in de Moezel of Reinghau, waardoor wijnen meer body hebben en met een fruitigere stijl gemaakt kunnen worden, zonder aan frisheid in te boeten.

Deze wijn heeft een frisse en lichtfruitige stijl. Je kunt het vergelijken met een Chablis. Ideaal als aperitief of om je voorgerecht te vergezellen. In de neus vinden we citroen, groen fruit en florale toetsen. Heel uitnodigend. Op het palet is het vrij romig, fris en met een mooie aciditeit. Met accenten van citrus en groene appel, en wederom frisse zuren, is deze wijn vrij zuiver. Hij past prima bij salades, ook in Thaise stijl. Met limoen en vissaus om het die Aziatische toets te geven, afgewerkt met kleine, gegrilde scampi’s. Zo kom je tot een simpele maar heerlijke combinatie.”

Ontdek de wijnen van Weingut Martin Wassmer.

 

We gaan verder met de Tantaka Blanco 'Ondarrabi Zuri' van Juanjo Tellatetxe, een van de favorieten van Tawat op dit moment. Dit is een heel frisse wijn uit het Baskenland, gemaakt van de Ondarrabi Zuri druif. “In de neus komt hij wat geoxideerd aan en het groene aroma lijkt misschien ietwat onrijp, maar dat is niet echt het geval. Beide karakteristieken geven echter een zekere complexiteit aan de wijn. Met groene appel, limoenzeste, aardse toetsen en mineraliteit is het palet heel levendig en sappig, met een goede aciditeit. Droog ook, en met een fijn mondgevoel. Ik zou deze wijn combineren met schaaldieren, octopus of zelfs oesters. Voor een Aziatische touch voeg ik er graag vissaus en limoen aan toe”, luidt het.

Ontdek de wijnen van Juanjo Tellatetxe Tantaka.

 

Om af te sluiten proeft Tawat de Chiroubles van Domaine Joubert. “Deze rode natuurwijn uit de Franse Beaujolais streek is heerlijk sappig in de neus met rijp rood fruit, peper en een aards karakter. We proeven ook rood fruit, aardse toetsen, rijpe tannines en heel wat fraîcheur”, stelt hij vast.

Deze wijn zonder sulfieten is heel mooi in zijn puurheid”, aldus Tawat. Tijdens het wijnmaakproces – van de wijngaard tot aan wijnmakerij en het bottelen – wordt er niets toegevoegd en niets weggehaald. Een vakkundig gemaakte Gamay, heel zuiver en complex.

Voor de pairing kiest hij ook hier voor een Aziatisch gerecht. Nam Tok is gegrild rundvlees met droge rijst, chili, limoen en vissaus. “Een simpele bereiding die perfect bij deze wijn aansluit: fris en met pit”, zegt Tawat. Deze Chiroubles is een van zijn favoriete wijnen van de afgelopen jaren, en dat bewijst hij met een glas of twee per week. “Je moet hem echt proberen.

Ontdek de wijnen van Carine Joubert.

 


Tannin Antwerp Proefbox

Zin gekregen om deze wijnen zelf te degusteren? Probeer ze thuis en ontdek de limited edition winebox met de cool climate selectie van Tawat Hattatammanoon van Tannin!



 

Meer 'Somms Speak' lezen? Check ook de favorieten van onze andere sommeliers.