Domaine Joubert De mooie, minerale meerwaarde van roze graniet
Domain Image

Domaine Joubert

Frankrijk | Beaujolais
location image
Plaats 46°07'22" N 4°38'47" E
height icon
Hoogte 250 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Puur natuur, geen sulfieten bij vinificatie of in de fles. Een spontane werkwijze, waardoor het soms wachten is op de beaujolais. Maar het resultaat is dan wel meteen de moeite: heel gebalanceerde en stabiele wijnen – niet zo evident als je natuurlijk werkt!
Puur natuur

In 1972 besloot Marcel Joubert om de toekomst van Domaine Joubert veilig te stellen: de wijnstokken - allen tussen de 30 en 100 jaar oud - zouden perfect beschermd en onderhouden worden, en de viticultuur zou 100 procent biologisch worden, om het terroir in die natuurwijnen zo goed mogelijk te laten uitkomen.

Vijfde generatie Carine Joubert had eigenlijk een carrière in HR, maar besloot uiteindelijk om het domein van haar vader over te nemen. Puur natuur, geen sulfaten bij de vinificatie of in de fles. Een spontane werkwijze dus, waardoor het soms even wachten is op de Beaujolais. Maar het resultaat is dan wel meteen de moeite: heel gebalanceerde en vooral stabiele wijnen – niet zo evident als je natuurlijk werkt!

De minerale meerwaarde van roze graniet

De Beaujolais-regio heeft een vrij gematigd klimaat met drie grote invloeden: continentale winden die voor vrieskou zorgen die tot in de lente door kan lopen; de oceaanwinden die in de tussenseizoenen de temperaturen op peil houden, en ten slotte de winden van de Middellandse Zee die verantwoordelijk zijn voor de mooie, warme dagen.

Een vaak uitdagend klimaat voor de druiven, maar in de betere jaren zorgt dit voor fabelachtige wijnen. Zeker als je weet dat het terroir van Domaine Joubert voornamelijk uit roze graniet bestaat, die rijk is aan minerale elementen en de wijn een extra rode gloed geeft.

Ik heb nooit iets anders gekend dan wijnmaken, aangezien zowel mijn ouders als grootouders ermee bezig waren. Toen ik de kans kreeg het domein verder te zetten, heb ik dan ook niet getwijfeld.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De natuur moet alle kansen krijgen, dus grijpen wij zo weinig mogelijk in.

In 1972 besloot toenmalig eigenaar en wijnbouwer Marcel Joubert om een volledig biologische werkwijze te hanteren. Niet alleen om zijn wijnstokken, waaronder eeuwelingen, te beschermen, maar ook om het terroir van voornamelijk roze graniet in al zijn mineraliteit naar voor te laten komen.

In 2012 kreeg het domein zijn certificaat van biologische wijnbouw.

Om die reden wordt zo weinig mogelijk ingegrepen in zowel wijngaard als kelder. Zo wordt aan de wijn geen sulfiet toegevoegd én wordt er niet gefilterd. Hoogstens worden enkele inheemse gisten toegevoegd tijdens het proces van malolactische gisting. Het resultaat: volstrekt natuurlijk, daarom soms wat ‘ruwe’ maar uiteindelijk heel avontuurlijke, stabiele wijnen.

Tegen de verdichting

In de wijngaarden van Beaujolais staan de rijen wijnranken traditioneel heel dicht op elkaar. Maar niet bij Domaine Joubert, waar zowat anderhalve meter tussen elke rij zit. De reden hiervoor is om het ploegen en bewerken van de wijngaard te vergemakkelijken. Al houdt de keuze wel zo’n 2000 wijnstokken minder per ha in.

Veganistische wijn

Door de volledig biologische aanpak is de wijn uitstekend geschikt voor veganisten. Enkele interessante toepassingen tijdens het verbouwen van de wijn: als meststof wordt op Domaine Joubert zowaar … zeewier gebruikt. Er is ook geen sprake van ontbladeringsmiddelen, maar in plaats daarvan worden harde grassen ingezet die de wijnranken tot gespierde competitie dwingen, waardoor ze vanzelf minder loof gaan ontwikkelen.

Copyright Vinetiq 2021 ©