Champagne LenobleDe nobele wijnen van Champagne Lenoble
Champagne Lenoble
Frankrijk | Champagne | Chouilly
Plaats49°04'19" N 3°52'40" E
Hoogte120 - 140 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
Vinetiq Selectie
Er zijn véél champagnehuizen, dus is het zaak die parels te vinden die niet té bekend zijn maar wel mooie kwaliteit produceren. Zoals Champagne Lenoble, een familiebedrijf met eigenheid, lef om te innoveren, een mooi verleden én kennis van de champagnemarkt.
Champagne Lenoble heeft meer dan een eeuw geschiedenis onder de kurk. In 1915 richtte Armand-Raphaël Graser het huis op, om er vanaf 1920 champagnes te produceren. Na zijn dood in 1947 bleef het huis in de familie. In 1985 kreeg Chouilly als slechts één van zes dorpen in Champagne de status van Grand Cru voor Chardonnay. AR Lenoble gebruikt voor de productie van zijn wijnen alleen de eerste persing (cuvee).
Champagne Lenoble is een familiebedrijf dat het allemaal heeft: eigenheid, lef om te innoveren, een mooi verleden, kennis van de champagnemarkt en de nodige marketingskills. Het huis zet heel hard in op kwaliteit, laat geen fles vertrekken voor die af is en heeft een brede portefeuille dankzij de verschillende wijngaarden en druivenrassen.
Te land en ter zee
De noordelijke regio Champagne heeft twee duidelijke invloeden: enerzijds zorgt de oceaan voor regelmatige neerslag en een stabiel klimaat, anderzijds is er ook continentale invloed, in de vorm van voldoende zonlicht én harde winters. De gemiddelde temperatuur bedraagt 11 graden, hoewel dit door de klimaatopwarming meer en meer naar boven opschuift. Het grootste risico in de regio is de voorjaarsvorst, die érg hard kan toeslaan.
Wijn maken is voor onze familie niets minder dan een stukje van onze persoonlijkheid tonen. Wie de familie kent, zal bijgevolg ook de wijnen beter begrijpen.
Een honderd procent onafhankelijk familiebedrijf zijn, is heel belangrijk voor ons: wij leggen op die manier alleen verantwoording af aan onszelf.
In 2012 kreeg Champagne Lenoble als tweede Champagnehuis het Haute Valeur Environnementale-certificaat. Dit omwille van het duurzame productieproces, waarin geen chemische meststoffen aan te pas komen en non-stop aandacht is voor biodiversiteit.
Na de oogst in september - oktober worden fermentatievaten gebruikt die op het perceel in kwestie zijn afgestemd: kleine Bourgondische vaten van 225 liter, 5000 liter-foudres, roestvrijstalen tanks en/of geglazuurde vaten.
Het rijpen gebeurt in de 18e-eeuwse kelders onder het wijnhuis, bij een constante temperatuur van 11 graden en een vochtigheidsgraad van 85 procent.
Alle wijnen van Champagne Lenoble rijpen minstens drie jaar.
Start de persen!
Op de domeinen van Champagne Lenoble worden alle oogsten geperst op de drie Coquard-persen, die maar liefst 45 jaar oud zijn. Die keuze voor traditie in plaats van moderniteit is niet ingegeven door nostalgie, maar vormt een heel bewuste schakel in het productieproces. De Pinot Noir en Pinot Meunier zijn namelijk zwarte druiven, die door hun delicate structuur idealiter door dit soort ‘zachte’ persen worden verwerkt.
Een passend einde
Wijn verbouwen was de passie van Armand-Raphaël Graser, die er in 1915 zijn geboortestreek voor verliet. Vanaf 1920 begon hij zelf champagne te maken. Helaas kwam hij in 1947 om het leven, zij het op een manier die een wijnbouwer en -liefhebber waardig bleek: hij viel tijdens het oogstseizoen in een fermenterende wijnopslagtank. Zijn zoon Joseph nam het bedrijf over en hield de wijngaarden in de familie, tot op vandaag.