Gizella Pince Het succesverhaal van Tokaj
Domain Image

Gizella Pince

Hongarije | Tokaj
location image
Plaats 48°08'44" N 21°23'00" E
height icon
Hoogte 200m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Hoewel Hongarije een van de meest veelzijdige wijnlanden van Europa is, zijn de wijnen bij ons (nog) niet zo bekend. Tijd om daar verandering in te brengen, zoals met deze topwijnen uit Tokaj, dé (zoete) wijnregio van Hongarije die zelfs erkend werd als werelderfgoed. Op zijn 19 hectaren tellende domein Gizella Pince maakt László Szilágyi basis-, dessert- en single vineyard-wijnen, waarmee hij al verschillende keren in de prijzen viel.
Het succesverhaal van Tokaj

Voor Gizella Pince is de term ‘succesverhaal’ uitgevonden. Toen László Szilágyi er in 2005 het wijndomein van zijn grootouders verderzette was dat op welgeteld 1 hectare. Vandaag heeft hij er 19, goed voor een productie van 35.000 flessen, die er na de heraanplanting 50.000 zullen worden. Maar omdat László met heel kleine percelen werkt, blijven de verschillende wijnen toch gelimiteerd in oplage.

Het succes van het domein is vooral te danken aan het bijzonder geslaagde huwelijk tussen de rijke, vulkanische bodem en de lokale Furmint-druif. Of de resulterende wijn nu droog of zoet is, ze reflecteert het terroir maximaal. Die beloning is meer dan terecht, als je weet dat Tokaj ook een van de lastigste wijnregio’s is, en de Furmint een bijzonder uitdagende druif.

Een heel uitdagende wijnregio

De grootste uitdaging voor het wijndomein – en bij uitbreiding de hele Tokaj-regio – is het klimaat en het razendsnelle tempo waarmee dat verandert. Zo wordt de Furmint voor de droge wijnen traditioneel laat geoogst: rond oktober. Maar in 2018 was de oogst op Gizella de aller-vroegste ooit in de geschiedenis van de Tokaj-regio: in augustus. Op die manier moet uiteraard ook het hele vinificatieproces worden herzien. Daar tegenover staat de heel rijke, gevarieerde vulkaanbodem, waardoor Gizella Pince over maar liefst 400 wijnpercelen beschikt, elk met een eigen ondergrond.

Net als bij andere wijndomeinen heeft het een tijd geduurd voor ik het wijnmaken helemaal onder de knie had en het terroir écht leerde kennen. En al zeker in Tokaj, één van de meest complexe wijnregio's ter wereld.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Onze wijnen zijn uniek, omdat we volledig natuurlijk zowel zoete als droge wijn maken - dus niét in de kelder. Dat weten nog te weinig mensen.

Het wijnmaken op Gizella Pince is, gezien de 400 afzonderlijke percelen, heel complex. Sommige percelen worden gebruikt voor de productie van single vineyard-wijnen, terwijl er ook blends worden gemaakt, waarbij de eigenschappen van de individuele percelen optimaal worden gecombineerd.

Een tweede reden waarom het wijnmaken er zo complex is (maar wat de regio wereldwijd ook uniek maakt), is het feit dat met de druiven op volledig natuurlijke wijze zowel droge als zoete wijn kan worden gemaakt.

Die laatste door de aanval van de grauwe schimmel, die de druiven op korte tijd dwingt hun vocht te verliezen en heel geconcentreerd en dus smaakvol te worden. Die worden vervolgens in oktober-november geoogst.

Geluk bij een ongeluk

Omwille van de vroege oogst van de druiven voor droge wijn in 2018, vreesde László dat druiven voor de speciale zoete wijnen waar de regio zo bekend voor is, geen kans meer zouden hebben: ze hadden nog te veel water en een te lage zuurtegraad (de zoete Tokaj-wijnen zijn ook zuur). Maar dat was buiten botrytis (grauwe schimmel) gerekend, waarvan de aanval ook veel vroeger kwam. Die schimmel zorgt ervoor dat de druiven in geen tijd heel geconcentreerd en smaakvol moeten worden. En zo konden de traditionele dessertwijnen Szamorodni en Aszú toch nog geproduceerd worden!

Awards

De wijnen van Gizella Pince zijn, omwille van hun kleine oplages en grote kwaliteit, erg gegeerd. Dat uit zich ook in de erkenning ervan. Zo voerde Gizella in 2016 de lijst aan van de beste 100 Hongaarse wijnen. In het gerenommeerde magazine Decanter werd de Gizella Pince Barát dan weer één van de 75 meest opwindende wijnen van 2017 genoemd. En dan kaapte het domein ook nog eens twee prijzen weg op de Sommelier Wine Awards.

Copyright Vinetiq 2021 ©