Dat de zomer voorbij is, werd ons in september al meteen duidelijk gemaakt. Maar rede te meer om de warmte en gezelligheid van huisgemaakte bereidingen en knusse dekentjes te omarmen!

Bij Vinetiq dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel, we trekken dit door op onze eigen Valke Vleug wijngaard maar ook in de selectie van wijndomeinen die we verdelen. In deze wildblog willen we dan ook graag biologische en biodynamische producenten in de kijker zetten. Wilde(re) wijnen bij een duurzaam stukje vlees, vergezeld door seizoensgebonden garnituren en groenten.

 

Domaine Michel Magnien Bourgogne Pinot Noir 2019
Hoe graag we ook buiten de lijntjes kleuren, een mooie rode Bourgogne valt haast niet te kloppen als pairing bij een stukje wild. Frédéric Magnien is een ware magiër en terroir specialist. Het fruit voor zijn Bourgogne Côte d'Or Pinot Noir is afkomstig van 50 jaar oude wijngaarden en wordt volledig in amphore opgevoed. Een meer zuivere expressie kunnen wij ons niet bedenken.

 

Altenburger Grüner Veltliner 'Ried Ladisberg' 2019
Voor de meer geoefende drinkers onder jullie, die niet altijd naar een geijkte Chardonnay willen grijpen. Fruitplezier gaat hier hand in hand met zeer gedoseerd houtgebruik en hopen spanning. Een rijpe en zwoele Grüner, die zonder typiciteit te verliezen, mijlenver afstaat van exemplaren uit de Wachau en Kamptal. Ze kozen bij de vinificatie voor een schilweking van maar liefst 2 dagen, wat heel wat vlezigheid, body en textuur aan de wijn gaf.

 

Jean-François Mérieau Touraine Côt 'Cent Visages' 2020
In Touraine maakt Jean-François Mérieau heel funky, biologische wijnen. De druif staat hier boven de appellation en de labels van deze wijnen - toch ook niet onbelangrijk - zijn heel trendy. Deze intense Malbec, of Côt zoals de locals daar zeggen, is gebaseerd op fruit van 50 jaar oude wijnranken. Geuren van rijpe bessen, violetjes en pruimen springen uit het glas. In de mond mooie, rijpe tannines, vlezigheid, diepte en een wat kruidige afdronk. Ideaal bij klein wild zoals fazant en kwartel en eend.

 

Carine Joubert Morgon 'Côte du Py' 2020
Veel natuurlijker dan de wijnen van Joubert wordt het niet. Geen pesticides, fungicides of toegevoegde gisten, geen filtratie en geen sulfieten, maar “Pur Jus” zoals ze zeggen. Marcel Joubert, de vader van Carine werd eind jaren ’80 geïnspireerd door Marcel Lapierre en George Descombes met wie hij later ook een goede vriendschap kreeg.



Jiménez-Landi Piélago 'Vino de Paraje' 2019
Onze liefde voor de Garnacha druif beschreef wijnmaker Pieter reeds in een blog, maar deze wijnen pairen ook opvallend goed met een stukje wild. De oude wijnstokken aangeplant op hoogte aan de Piélago berg in Real San Vincente geven krachtig en rijk fruit. Opvallend bij deze Garnacha is de structuur, deze stevige maar fijn gekorrelde tannines zijn de perfecte partner voor wat magerder vlees als hert of ree.

 

Kaufmann 'Hallgarten' Pinot Noir +++ 2020
In 2019 vertelde Urban Kaufmann nog aan Sabato Magazine hoe ze hoopten om in de toekomst ook hoge ogen te gooien met hun Pinot Noir wijnen. In 2014 waren ze al bezig met te oude Riesling stokken te rooien en Pinot Noir in de plaats te zetten. Voor een streek die allesbehalve bekend staat om zijn rode wijnen een gewaagde keuze. Maar zeker een geslaagde, want deze +++ werd door Jancis Robinson bekroond met 17,5 punten! Een uiterst elegante en zeer precies opgebouwde wijn die zichzelf laagje voor laagje blootgeeft. De frisse fruitaroma’s zijn reeds versmolten met de rokerige houttoetsen en ook de aardse geuren beginnen zich al te ontwikkelen. Met gevogelte als eend, duif of gans is dit een gegarandeerde voltreffer.