Azienda Agricola Carlone Davide Wijn maken met minimale interventie
Domain Image

Azienda Agricola Carlone Davide

Italie | Alto Piemonte | Boca DOC
location image
Plaats 45°41"04" N 8°21'23" E
height icon
Hoogte 395m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Azienda Agricola Carlone Davide, gelegen op een boogscheut van Milaan, produceert met een ongelooflijke liefde voor de terroir, erg goede natuurwijnen. Dit doen ze voornamelijk met druiven als Nebbiolo en de iets minder bekende Croatina en Vespolina. Salute!
Pure terroir

Davide Carlone gelooft steevast in het maken van wijn met minimale interventie. Enkel op die manier kan de wijn en diens terroir, volledig tot zijn recht komen in het glas. Wijnmaken mag niet geforceerd worden, en een stap terug zetten is net de ideale manier om het eindresultaat te verbeteren. Zo verloopt alles zowel in de wijngaard als in de kelder natuurlijk, zonder gebruik van pesticiden noch toevoeging van additieven en met de minste menselijke alteratie. Ook de pluk, die plaatsvindt eind oktober, is volledig handmatig. Machines zijn uit den boze om de terroir te beschermen en enkel de beste druiven binnen te kunnen halen.

Piemontese trots

Bij Azienda Agricola Carlone Davide produceren ze DOC wijn, uniek aan de regio. DOC staat voor denominazione di origine controllata, wat niet enkel het productiegebied en de productiemethoden aantoont, maar ook een minimum kwaliteitsniveau garandeert. Hier gaat het om de Boca appellatie, een blend van Nebbiolo en Vespolina, enkel te produceren in de provincie Novara. De terroir, de productie en verplichte minimale rijping op hout maken deze wijn onmiskenbaar in zijn soort.

We hebben het volste vertrouwen in de druiven, en dit tonen we door een minimum aan menselijke interventie en een maximale ondersteuning in de wijngaard.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Natuurwijn produceren betekent een stap terug doen. Enkel zo kunnen krijgen we een ambachtelijk product, met respect voor het grondgebied.

Na de handmatige pluk worden de druiven in de kelder gefermenteerd, en vindt er een 8 tot 20 dagen durende maceratie plaats, afhankelijk van de wijn die gemaakt wordt. Dit is het proces van het weken van de druivenschillen in het sap, waardoor extractie van tannines en kleur ontstaat. 

Bij de Boca DOC duurt dit iets langer, gezien het een vollere, robuustere stijl van wijn is met meer complexiteit. De Croatina langs de andere kant, toont meer finesse. Beide wijnen ondergaan een malolactische fermentatie, wat het geheel een erg fluweel mondgevoel geeft.

De soepele rode ondergaat een rijping in stalen tanks, om de zachte fruitigheid te bewaren. De iets stevigere variant ziet minstens 3 maanden een houten vat, en rust een minimale periode op fles voor een maximaal verouderingspotentieel.

Druivenrevolutie

In de heuvelachtige gebieden rond Grignasco, was in de jaren 60 een ferme industrialisatie aan de gang, wat het wijnlandschap er enorm veranderd heeft. De druivencultuur, die zo diep in dit gebied geworteld is, heeft deze opmars echter een halt kunnen toeroepen. De nieuwe generatie wijnmakers waaronder Davide Carlone, heeft de revolutie gestart en heeft de wijnstok zo letterlijk opnieuw op de kaart gezet.

Een oude rot

De wijnstokken van Azienda Agricola Carlone Davide zijn van 20 tot wel 80 jaar oud. Dit zorgt voor een lagere opbrengst, maar wel telkens druiven die als erg kwalitatief worden aanzien. Oude wijnstokken lijken meer concentratie, complexiteit en vooral meer diepte van het fruit te geven in vergelijking met jonge wijnstokken.

Copyright Vinetiq 2021 ©