Het seizoen van het witte goud is weer gestart, of zoals Ferdy Debecker (chef-kok bij Restaurant Eyckerhof en ambassadeur van de Belgische asperges) het zo mooi benoemt: “Asperges, de koningin der groenten, groots in al haar eenvoud”.

Het fijne bittertje en de natuurlijk zoetheid van de groente, maken het ietwat uitdagend om een geschikte wijn erbij te vinden. Maar we zouden jouw wijnpartner niet zijn, als we niet enkele vuistregels voor je oplijsten.

Zodra de eerste asperges in de winkelrekken liggen komt in menig huishouden “Asperges à la Flamande” op het menu te staan. Een oerklassieke pairing hierbij is een Pinot Blanc uit de Elzas, maar met zo veel mooie exemplaren uit eigen land lijkt het te gek voor woorden om een “à la Flamande” niet met een Belgische wijn te combineren. Vin de Liège, gelegen in de velden van Heure-le-Romain, maakt een mooie en toegankelijke witte blend ‘Les Éolides’ van 3 variëteiten met hopen fraîcheur en intense aroma’s, die moeiteloos tegen de rijkheid van het ei op kan. Wil je het helemaal feestelijk maken? Serveer dan hun ‘Crémant de Wallonie ‘L’insoumise’, een echte aanrader!

Bereidingen met een rijke Hollandaisesaus genieten dan weer van een wat boterige wijn met lichte houtopvoeding. Let ook hier op de lichte bitterheid en zoetheid van de groente. Als je een licht zoet gerecht gaat combineren met een beendroge wijn, kan deze wrang en zuur overkomen.  ‘Les Fougerais’ uit Savennières (Loire) van Domaine Dhommé heeft met zijn Chenin Blanc voldoende fruitplezier en body om tegen de Hollandaise op te kunnen. Ook een 'Gamlitz' Sauvignon Blanc van Hannes Sabathi kan hier al zijn gewicht in de strijd gooien.

Bij heerlijke asperges met zalm zijn we dan weer geneigd om eerder een volle wijn te schenken, die geen hout heeft gekend. Ook hier moeten we niet enkel aan de smaken maar ook aan de texturen denken. De Weingut Max Müller I Weissburgunder 'Katzenkopf' 2022 heeft naast een volslanke body, ook hopen spanning in de aanbieding en flirt zelfs met een restzoetje. De minerale zoutigheid en fumé, afkomsting van de “muschelkalk” bodems in Franken, spelen ook weer mooi met de zalm.

Voor een pairing met frisse salades of simpelweg gegrilde asperges trekken we naar het minder bekende maar herontdekte Jurançon in de Sud-Ouest, Frankrijk. Gegrilde asperges combineren prachtig met de levendige zuren en tropische fruittonen van Petit Manseng druiven. Sauvignon Blanc uit Saint Bris (Bourgogne) is een waardig alternatief!
 
Riesling is ook steevast een goede en veilige keuze. Let er hier wel op dat je voor een off-dry of meer fruitige versie gaat. De Riesling ‘Buntsantstein’ 2023 van Stefan Meyer uit de Pfalz (Duitsland) geeft mooi dens fruit in combinatie met dartelende, sappige zuurtjes. We zoeken in de wijn best naar aroma’s van citroen en niet naar die van limoen, hetgeen de bittere smaken in de groente terug kan gaan versterken.

Kom proeven!

Ons eigen Wijndomein Valke Vleug was vroeger een aspergeboerderij. Na de aanplant van onze wijngaard, koos het wijngaardteam in 2021 ervoor om opnieuw asperges in de Liezelse bodem te stoppen. Een zijproject, dat positief (en vooral lekker!) is uitgedraaid.

Benieuwd? Van vrijdag 26 t.e.m. zondag 28 april vieren we de lancering van onze nieuwste Valke Vleug Pinot Auxerrois ‘Acacia Unfiltered’ 2022. Daarnaast zullen onze eigenste asperges in een creatie komen van chef Georges Athanassopoulos van het Brusselse restaurant Maloma. De chef is door Gault & Millau bekroond tot Jonge Chef van het Jaar 2024 voor Brussel. Verwacht je dus aan een unieke smaaksensatie!
 
Tip: wil je in de toekomst zeker zijn van jouw voorraad Valke Vleug cuvées? Word dan nu Member en dan ben je als eerste op de hoogte van onze lanceringen!