Onder het motto less is more geven we graag nog enkele tips om Bourgondisch, maar bewust, te genieten.

Mag het iets minder zijn?

Bewust omgaan met alcohol is on trend de dag van vandaag, en terecht. Cool climate wijnen sluiten hier erg goed bij aan door hun lager alcoholgehalte. Koelere klimaten zorgen immers voor een minder hoog suikergehalte in de druiven, wat op zijn beurt betekent dat er minder omzetting naar alcohol plaatsvindt. De volle alcoholische body die sommige wijnen hebben, maakt in dit geval plaats voor frisse zuren en delicate aroma’s, die het bijzonder goed doen bij een resem aan gerechten.

De keuze van Vinetiq:

Cascina di Mela Birbet MPF 'Brachetto' Frizzante 2021

Een verrassende Italiaanse rosso frizzante van de Branchetto druif. Deze Birbet heeft amper 5% alcohol per volume. Dit komt omdat de fermentatie wordt stopgezet bij 100 gram restsuiker. Zeker een zoete wijn dus, maar door zijn lichte sprankeling en hopen fraîcheur toch enorm fris. Verrassend als aperitief én dessertwijn dus!

 

Weingut Sturm Riesling Trocken 'Vom Schiefer' 2021

Riesling is ook zo’n druif waar er vaak gespeeld wordt met restsuiker. Maar niet in dit geval! Deze trocken is uiteraard droog, maar wel met een mooie densiteit in de mond. Een nerveus spel tussen frisse zuren, energieke aroma’s en een strakke afdronk. Allemaal aan 10% alcohol per volume. Laat die volumes dus maar komen!

 

Norman Hardie Winery Pinot Noir Unfiltered 2017

11% alcohol, 110% fijnzinnigheid. Deze Canadese Pinot Noir is delicaat en delicatesse ineen. Fluweelzachte aroma’s van klein knapperige fruit gepaard met een aangename aardsheid zorgen voor een fijnbesnaarde, maar complexe lengte.

 

Ook alcoholvrije dranken doen het goed bij het brede publiek. Ze vormen een waardig alternatief voor eender welk moment en maken het BOB-zijn tot een waar plezier.

De keuze van Vinetiq:

Les Vergers de la Silve Pétillant de Pomme Pressage 2021

Pomme Pétillant of ‘bruisend appelsap’. Een heel feestelijk non-alcoholisch alternatief voor de gebruikelijke bubbel. Op en top natuurlijk en geweldig lekker!

 

 

Stokerij De Cort Unplugged Bio

Dit distillaat van de fameuze Stokerij De Cort staat gelijk aan 100% distillatie, 0% alcohol. Er zijn maar liefst 13 kruiden in verwerkt waaronder ijzerkruid, eucalyptus en citroengras, wat resulteert in een bijzonder aromatische spirit, helemaal alcoholvrij.

 

Een klepper van formaat

Bij Vinetiq geloven we dat het tijd is om het klassieke beeld van de halve flessen nachtwinkelwijn achter ons te laten. Want ook kleine formaten kunnen bomvol kwaliteit zitten. Ze komen bovendien goed van pas tijdens verschillende gelegenheden. Of je nu maar 1 glas wil drinken, iedereen rood drinkt en jij zin hebt in wit, of je wil in klein gezelschap kunnen genieten van meerdere wijnen: halve flessen zijn verrassend handig. Klein van gestalte, groot van karakter.

De keuze van Vinetiq:

Domaine Amélie & Charles Sparr Crémant d'Alsace 2017

Bruisend flesje Crémant Millésimé van 2017. Methode Traditionelle van Pinot Blanc druiven die vervolgens meer dan 3 jaar sur lattes ligt en allemaal volgens de biodynamische principes. Resultaat: een topper(tje) uit de Elzas met lengte, densiteit en balans.

 

Clemens Busch Riesling Trocken 2019

375 ml, meer heb je niet nodig om te weten dat deze instapcuvée de poort is naar een magistraal en uniek portfolio van Clemens Busch. Een schoolvoorbeeld van riesling uit de Moezel dat de toon zet en de lat ineens hoog legt. Maar geloof ons, Clemens Bush springt er telkens weer vlot over.

 

Mallorie Pabiot Pouilly-Fumé 'Fleur des Vignes' 2021

De nieuwe jaargang van deze Pouilly-Fumé plakt een smaak op fris, aromatisch wit. En wat voor één! Biodynamische Sauvignon Blanc van een enorme puurheid die lengte en breedte complexloos combineert. Een bloem van een wijn van een familiedomein dat al aan de 6de generatie zit.

 

Jean-François Mérieau Touraine Gamay 'Le Bois Jacou' 2020

Deze Gamay uit de Loire genaamd ‘Le Bois Jacou’ is zeker geen jus de bois. Integendeel, dit is puur fruitplezier met hopen fraîcheur. Lichte kruidigheid zorgt voor de nodige complexiteit bij deze doordrinker. Overigens een mooi etiket ontworpen door de wijnmaker zelf, al had het zomaar van Louise Bourgeois kunnen zijn.

 

Cristom Vineyards Pinot Noir 'Mt. Jefferson Cuvée' 2017

Het is een waar godsgeschenk dat deze wijn in klein formaat te vinden is. De zijdezachte textuur, sappigheid en nodige complexiteit maken deze Pinot Noir uit Oregon een gedegen opponent van de beste ter wereld.

 

Half Bottle Box

Voor wie niet kan kiezen – en die dat ook niet hoeft te doen – is er ook onze proefbox met 3 halve flesjes. Met een Crémant d’Alsace, een Pouilly-Fumé en de Gamay 'Le Bois Jacou' is dit pakket erg breed inzetbaar.

 

Puur Natuur

Bewuster drinken, betekent ook beter drinken. We staan steevast achter het idee van kwaliteit boven kwantiteit. Wijn is een wondermooi product waarbij je volgens ons even moet stilstaan, en waarbij je dient na te denken over de gehele ambacht die eraan vooraf gaat.

Om die reden zijn we bij Vinetiq ook grote fans van natuurwijnen, biodynamische en biologische wijnen. Een puur product dat gemaakt is met respect voor de gehele omgeving, waarbij de druiven en terroir op de best mogelijke manier tot hun recht komen. Geen camouflage of opsmukkingen maar wijn in zijn puurste vorm. Meer weten? In deze blogpost lees je er alles over.

De keuze van Vinetiq:

Domaine de la Taille aux Loups ‘Jacky Blot’ Pet Nat ‘Triple Zéro’

Aan deze PetNat (Pétillant Naturel) komt nergens suiker aan te pas. Zéro Chaptalization, Zéro Liqueur de Tirage en Zéro Liqueur d’Expédition. Drie keer nul. De bubbels bij een PetNat komen dus niet van een tweede gisting op fles, maar van de laatste omzetting van de natuurlijke druivensuikers naar alcohol die in de fles gebeurt en waarvan de vrijgekomen CO2 opgelost blijft. Ontdek Jacky’s Triple Zéro of Triple Zéro Rosé; het floeren label krijg je er gratis bij.

Markus Altenburger Neuburger 'betont' 2021

Markus Altenburger pakt graag uit met het feit dat hij in de wijngaard liefst zo weinig mogelijk doet. In de wijnmakerij daarentegen experimenteert hij volop. Voor deze ‘Betont’ laat hij de Neuburger druiven eerst 5 dagen macereren om vervolgens over te gaan naar fermentatie in betonnen eieren en een rustperiode van 7 maanden op de lies. Bottelen gebeurt dan weer zonder filtering en een minimum aan sulfiet.

Jiménez-Landi Natural 'Vinos Singulares' 2020

In het Sierra de Gredos, het hart van Spanje, vonden we Bodegas Jiménez-Landi. De stokken op dit domein moeten zwoegen in barre omstandigheden; grote hoogte, steenkoude winters, bloedhete zomers, schrale bodem en amper neerslag. Maar net daarom levert dit ruwe klimaat mooie wijnen op. Traditionele technieken en biodynamische vinificatie staan hier centraal, vandaar ook de natuurlijke botteling zonder sulfiet.

Interesse in het betere experiment in natura? Check dan zeker onze orange wines of bijvoorbeeld de Ka Pi Rosé van Daniel Ramos.

Verantwoord drinken, betekent ook nadenken over duurzaamheid. Lokaal ondernemerschap en het gebruik van lokale producten is iets wat aangemoedigd dient te worden in onze samenleving. De passie en het harde werk dat in elke fles wordt gestoken, verdient nu eenmaal een eerlijke compensatie. En laat passie nu net iets zijn dat we bij Vinetiq hoog in het vaandel dragen. Laat ons daarom samen een goed glas heffen op bewust genieten.