Wijnen kunnen op wonderlijke wijze de smaken aan tafel naar een hoger niveau tillen. Een goed glas wijn maakt een heerlijke culinaire avond spectaculair! Zowel het gerecht als de wijn zelf komen mooier tot hun recht indien ze aan elkaar gekoppeld worden volgens de regels van de kunst. 

Ben je al druk in de weer met de voorbereidingen van je kerstmenu, of heb je een avond gezellig koken gepland met een uniek gerecht?

Via onze SOS Sommelier helpen onze gediplomeerde sommeliers je graag verder om de best passende wijnen te vinden, volgens jouw budget en smaak.

Onze sommelier Sammy verzamelde al enkele typische eindejaarstoppers als inspiratie, ter voorbereiding van het eindejaar, en zorgde alvast voor de perfecte wijnmatch!

Voorgerechten

Gerookte zalm met klassieke garnituren van ui, peterselie, citroen, mierikswortelroom en een toast

Ideale pairing: een delicate wijn met mooie zuren die het zachte van de zalm niet overheerst. Rokerige aroma’s in de wijn laten de zalm volledig opleven. Maar kies bij dit gerecht geen wijnen waar je overdreven houtgebruik of aromatisch fruit proeft. 

De keuze van Vinetiq: Gizella Pince Estate Blend 'Furmint-Hárslevelü' 2020 of Wijndomein Aldeneyck Riesling 2018

Terrine van ganzenlever 

Ideale pairing: een wijn met hoge zuren en een tikkeltje restsuiker. De ganzenlever is vet van smaak en wordt vaak met zoete sides geserveerd. Door de hoge zuren zal de wijn niet wegvallen, maar juist zeer fruitig en strak overkomen.

De keuze van Vinetiq: Wijndomein Gloire de Duras Riesling Cuvée Spéciale 2020 of Juwel Silvaner Trocken 'Juliane Eller' 2020

Hoofdgerechten

Sappig gebraden fazantenhaan met cognacsaus

Voor het stukje fazant gaan wij op zoek naar een stevigere wijn. Onmogelijk in ons cool climate assortiment zou je denken? Zeker niet! Uitzonderlijk vakmanschap, klimatologische meevallers en een grote hoop durf zorgen ervoor dat wijnbouwers druiven als Syrah, Cabernet Sauvignon en Nebbiolo toch rijp krijgen in koelere gebieden en dat zonder smaak te verliezen, integendeel!

De keuze van Vinetiq: Markus Altenburger Joiser Reben 2019 of Stratus Vineyards Red Assemblage 2015 

Hertenstoverij met boschampignons & seizoensgroenten

Ideale pairing: een wijn met een aangename body, mooie zuren en lichte tannines. Pinot Noir of Gamay komen nog eens extra in aanmerking door hun gave om terroir te laten spreken. Dit gaat zeer goed samen met alle champignon bereidingen, van klassiek tot truffel!

De keuze van Vinetiq: Maison Le Nid Tradition 2018 of Vincent & Jean-Pierre Charton Bourgogne 'Derrière Sazenay' 2019