Met wat kennis smaakt wijn nog beter. Wijn begrijpen begint bij de druiven, iedere variëteit met z’n eigen karakter, geschiedenis en gezicht – bijna zoals mensen! En elk verhaal van een druivensoort is bijzonder...

Pieter Raeymaekers Wijnmaker - WSET4

Grenache is een van dé meest boeiende druivenrassen in de wijnwereld. Met zijn oorsprong in Spaanse contreien en ondertussen als gevestigde waarde in vele andere regio’s, biedt de druif heel wat interessante wijnen. Grenache staat vooral aangeplant in iets warmere klimaten en is dus geen typische cool climate druif. Plant je hem aan op hoogte en in zeer marginale omgevingen dan geeft hij vuurwerk. Dat in combinatie met oude stokken zorgt voor het typische kruidig, rijk en snoeperig karakter.

Van alle landen thuis

Wellicht heb je al eens Grenache wijn gedronken, al dan niet bewust. De druif gaat immers door het leven onder een heleboel verschillende namen, dankzij zijn prominente aanwezigheid in meerdere landen: Garnacha in Spanje, Canonnau in Sardinië, Tocai Rosso in Veneto, noem maar op... Allemaal hebben ze de karakteristieke sappige kruidigheid die van Grenache een bijzonder smakelijke druif maken.

De vele gebieden waar Grenache te vinden is, zorgen voor een ontzettend rijk aanbod aan stijlen. De druif brengt immers niet alleen vol rood voort, maar ook fijne en zomerse rosé. Daarnaast passeren ook soepele rode exemplaren met een ragfijne aciditeit de revue. Er is werkelijk een Grenache voor elk moment.

Zuiders type

Misschien wel mede mogelijk gemaakt door zijn Spaanse roots, houdt Grenache nogal van warme temperaturen die tot ver in de herfst nazinderen. De druif heeft immers enige tijd nodig om te rijpen, en in koelere regio’s kan dit een uitdaging vormen. Zongerichte wijngaarden en warmtebronnen zoals water zijn dus erg geschikt om Grenache druiven er oogstklaar te krijgen. Echter, balance is key: té veel warmte kan zorgen voor druiven met een hoog suikergehalte wat resulteert in zware wijnen. De nodige fraîcheur is dus vereist voor een evenwichtige fles met potentieel voor later.

Waaier aan aroma's

Grenache staat bekend om zijn diversiteit aan geuren en schwung in het glas. Aan de basis vinden we fruittoetsen zoals frambozen, maar ook donker fruit als bramen en zwarte kers. Kruidigheid is een tweede klassiek kenmerk. Specerijen als anijs, kaneel en tabak spelen vaak een belangrijke rol. Deze complexiteit in combinatie met de nodige aciditeit en tannines, maakt het veelal een geknipte wijn voor wat houtlagering en rijping op fles. Grenache wordt dikwijls beter met de jaren, maar is ook nu al vaak onmogelijk te weerstaan.

Onze selectie Grenache

Wie Grenache zegt, zegt Spanje en dat hebben we ook bij Vinetiq geweten. Zo werken we samen met Bodegas Jiménez-Landi, een klein familiedomein op 600 meter hoogte in Sierra de Gredas waar Grenache dé hoofdrolspeler is. Hier vind je wijnen met de ultieme kruidigheid en body waar menig wijnfanaat van achterover valt. Enkele kilometers verder kom je bij Daniel Ramos. Zijn liefde voor Grenache van oude wijnstokken vertaalt zich in flessen met een uitgesproken persoonlijkheid. Natuurlijke wijn die de druif en het terroir laten spreken: dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Check ons assortiment hier.

Food pairing

Met zijn karakteristieke kruidigheid kan Grenache fijne combinaties bieden bij verschillende keukens. Gegrild vlees, geroosterde groenten en kruidige stoofpotjes zorgen samen voor een waar feestmaal. Denk aan een Marokkaanse tajine, maar ook met een klassieke Vlaamse stoverij kan je zeker scoren.

Let wel: pikante maaltijden en wijnen met een hoog alcoholgehalte zijn niet de beste vrienden. Ze versterken mekaar immers, wat voor een brandend gevoel van alcohol én een niet al te aangename pikante smaak kan zorgen. Toch zin in pikant en Grenache? Ga dan eerder voor een wijn met een iets lager alcoholpercentage, die licht gekoeld geserveerd wordt. Het perfecte paar.