Danna Somers is sinds kort een vaste waarde bij Sensum te Gent als sommelier. Ze startte bij sterrenzaak Souvenir, deed ervaring op bij Benoit & Bernard Dewitte en heeft sindsdien haar kennis en ervaring steeds aangescherpt. “Door dagelijks in het vak te staan heb ik mezelf kunnen opleiden. Het toont aan hoe gepassioneerd ik ben.

Vrouwelijke opmars in de wijnwereld
Danna vindt het opmerkelijk hoe sommige gasten nog verrast kunnen zijn wanneer ze zien dat er een jonge vrouw sommelier is in een toprestaurant. Vaak zijn dit mensen uit een vorige generatie, toen er effectief heel wat minder vrouwen in de wijnwereld actief waren. De laatste jaren is er echter veel veranderd. Meer en meer vrouwen volgen verschillende Hotelschool-opleidingen. “Ik vind dat een enorm mooie evolutie, en ik ben heel trots dat ik deel kan uitmaken van die opmars”, stelt ze.

Wijnen met gastronomisch potentieel
Restaurant Sensum, gelegen aan de rand van Gent, heeft ondanks zijn jonge leeftijd toch al zijn sporen verdiend. Danna is enorm dankbaar voor de kansen die ze er kreeg. “Mijn job en de passie die ik ervoor heb, betekenen alles voor mij. Het team is gebouwd op wederzijds respect en een gedeelde liefde voor de gastronomie. Ik ben er erg veel gegroeid op korte tijd.” En dat weten ook de gasten, ze geven haar als sommelier vaak carte blanche en ze weet ze keer op keer te verrassen.

Maurice De Jaeger, chef bij Sensum, heeft een zeer pure keuken en daar passen cool climate wijnen goed bij. Zo zal er altijd wel iets van Vinetiq te vinden zijn in de wine pairing, zowel om mee te starten als om mee te eindigen. Maurice kookt klassiek en bourgondisch. Bij Sensum zal je niet snel bloemetjes en schuimpjes op je bord vinden. “Sensum draait om pure smaken en kwaliteitsproducten. De keuken is verfijnd bourgondisch.” De zilte smaken van producten uit de zee zijn een match made in heaven met de frisse subtiliteit van de cool climate wijnen. Maar ook bij totaal andere gerechten vindt Danna steeds een fijne pairing. “Cool climate komt telkens verrassend uit de hoek. Zo was de Syrah van Martin Wassmer één van mijn absolute favorieten tijdens het wildseizoen.” Wat volgens haar mooi is aan dit soort wijnen, is het feit dat ze een gerecht altijd ondersteunen en aanvullen, en niet overheersen.

 

Cool climate regio’s in opmars

De favoriete wijnlanden van Sensums jonge topsommelier zijn altijd Duitsland en Oostenrijk geweest, wat mogelijks iets te maken heeft met het feit dat ze als kind vele zomers doorbracht in de Moezel.

 “Clemens Busch Riesling 'Vom Grauen Schiefer' is altijd één van mijn favoriete wijnen geweest. Bovendien ligt deze fles me nauw aan het hart aangezien het de eerste was ik die ik zelf op de kaart mocht zetten bij Sensum.

 

De wijntrends volgens Danna? Lokale producten worden steeds populairder, ook in fine dining. “Wij zetten resoluut Belgische wijnen op de kaart, en vinden het fantastisch dat mensen wijnen uit eigen land kunnen ontdekken. Zo proberen we altijd iets nieuws te bieden voor een totaalervaring.

De Vinetiq top van Danna Somers, sommelier bij Sensum
• Henri Giraud Aÿ Pinot Noir Grand Cru 'Cuvée des Froides Terres' 2016
• Clemens Busch Riesling 'Vom Grauen Schiefer' Trocken 2017
• Martin Wassmer Weisser Burgunder Dottinger Castellberg 'GC' 2018
• Martin Wassmer Syrah Dottinger Castellberg 2017
• Norman Hardie Winery County Chardonnay Unfiltered 2019