De 24-jarige sommelier Michelle van de Bunt runt samen met haar moeder Sandra en broer Robin restaurant De Leuf* in Ubachsberg (Nederland), een waar familiebedrijf. Ze is er verantwoordelijk voor de wijnen en samen met Franc Michielsen zorgt ze bij de food pairing steeds voor verrassende combinaties met de gerechten die haar broer op tafel tovert.

Fijne food pairing
De wijnen van Vinetiq hebben altijd een fijne expressie. We zien vaak een mooie aciditeit terugkomen en cool climate wijnen zijn ook erg breed inzetbaar.” De Aziatisch geïnspireerde keuken is bij De Leuf hun handelsmerk. Eén van de favorieten van sommelier Michelle is hun Unagi-gerecht, een Japanse bereiding van paling, een echte umami-bom.

Dit serveren ze met de 2018 Riesling van Belgisch wijndomein Aldeneyck, wat voor een erg fijn contrast zorgt. “Het gerecht is zo rijk, en wordt geweldig goed gebalanceerd door de fraîcheur van de Riesling. We willen altijd de spanning opzoeken met combinaties die niet steeds voor de hand liggend zijn, maar voor een heuse ervaring zorgen.”

Elegante en lichtere wijnen
Michelle ziet steeds meer interesse voor frisse en elegante wijnen, iets wat cool climate bij uitstek te bieden heeft. “De tijd van de logge en zware wijnen is voorbij. Zeker bij een wijnarrangement van 6 glazen, merk je dat gasten het fijn vinden wanneer het allemaal wat lichter is.” Cool climate wijnen hebben bovendien vaak een wat lager alcoholpercentage. Bij De Leuf ziet men dat er ook hier steeds meer naar gegrepen wordt in plaats van naar zware wijnen met een alcoholgehalte van bijvoorbeeld minstens 14 procent. Een grote favoriet in het restaurant is Norman Hardie. “We zijn een enorme fan van het gehele assortiment van de Canadese wijnmaker, die we door Vinetiq leerden kennen.”

Verrassen met een thuisgevoel
De passie van Michelle vertaalt zich voornamelijk in het delen van de liefde voor wijn en gastronomie met de gasten. “Meestal is men in het begin nog wat onwennig en benieuwd naar wat er allemaal komt. Het is fantastisch om mensen in de loop van de middag of avond steeds opnieuw te kunnen verrassen en beter te leren kennen. Wat me energie geeft, is hoe ik hen dat thuisgevoel kan bieden dat zo typerend is aan De Leuf.”

De Vinetiq top van Michelle van de Bunt
• Clemens Busch 'Vom Roten Schiefer' 'Nonnengarten' Trocken 2015
• Martin Wassmer Weisser Burgunder Trocken 2020
• Norman Hardie Winery County Chardonnay Unfiltered 2019