Riesling heeft de laatste jaren een grote sprong in populariteit gemaakt. Van een druif die steevast en vaak verkeerdelijk met zoete of halfzoete wijnen werd geassocieerd tot één van de meest geliefde onder sommeliers en liefhebbers.

Riesling

Een brede waaier aan stijlen

Als specialist in cool climate wijnen ontbreekt het bij ons niet aan prachtige voorbeelden van de brede waaier aan stijlen die Riesling kan aannemen. Van zeemzoet tot beendroog, floraal tot exotisch maar ook vlijmscherp en mineraal, deze druif kan zich op veel manieren tonen. Eén ding is wel altijd duidelijk, het is een echt terroirbeest dat steevast als een vergrootglas dient voor de plaats waar die groeit. Als Chardonnay gezien wordt als de koning onder de witte druiven, dan is Riesling met stip de koningin. Ontdek de variatie van deze druif met onze Riesling Tasting Box (6 flessen).

Duitsland

Er zijn wereldwijd fijne Rieslings te vinden maar hét land bij uitstek blijft natuurlijk Duitsland. Nergens ter wereld werd de druif zo rijkelijk aangeplant als daar. Midden 19de eeuw schoot de prijs van Duitse Riesling zelfs een tijd ver boven die van Bordeaux en zelfs Champagne wijnen.

De Mosel-Saar-Ruwer (+5.000ha) brengt met kop en schouders de meest typische Rieslings voort en niet zelden de meest geprezen. Eén van de top producenten uit deze regio is het biodynamische wijndomein Clemens Busch. Deze pioniers binnen de biodynamie maken wijn door minimale interventie, puur natuur en met respect voor land en product. Dit vertaalt zich dan ook naar wijnen met expressie, vitaliteit en spanning.

Weingut Max Müller I, een relatieve nieuwkomer in het assortiment van Vinetiq, toont dan weer hoe de druif zich op gedraagt op de fossielrijke kalkgronden langs de Rijn, in Franken. In deze koude natte streek met een minder lang rijpseizoen dan de Moezel blijft het lastig om grootse Rieslings te maken maar “moeilijk gaat ook” zeiden ze duidelijk bij Müller. Probeer zeker eens hun 'Riesling Berg' om te zien waarover we spreken!

In de Rheingau is het biodynamische Weingut Kaufmann - van een Zwitserse kaasboer en de gewezen directrice van de VDP - een rijzende ster aan het firmament. Hun 'Wisselbrunnen Grosses Gewächs' is waarlijk aristocratisch met een verbluffende fruitdensiteit, een bijna drogende mineraliteit en het potentieel om nog jaren te kunnen rijpen.

De dames bij Juwel tonen dan weer hoe ze het in Rheinhessen doen met hun gevaarlijk vlot drinkende no-nonsense wijnen. Beendroog, fris en geraffineed met aroma’s die toch meer naar de tropische kant leunen. Met de stijgende temperaturen een absolute apero aanrader!

In Mittelrhein, waar Martin Sturm in 2010 zijn domein begon, zijn de hellingen steil, erg steil en verschrikkelijk steil. Alsof biologisch werken in zo’n vochtig klimaat nog niet lastig genoeg was. Zijn Rieslings bezitten soms nog een tikje restsuiker en zijn ontzettend goed gebalanceerd. De cuvée 'Vom Schiefer' is een verrassend florale wijn met heerlijk frisse citrusaroma’s die toch een zachtheid en rondeur bezit.

De rock & roll’er Christian Dautel vervolledigt de lijst van Duitsers met zijn 'Riesling Sekt'. Een prachtige mousserende wijn die bewust niet té lang 'sur lattes' gelegen heeft om de delicate citrus en appel aroma’s niet te overschaduwen. Deze sparkling bulkt van het fruitplezier, fijne bubbels en frisse zuren.

Oostenrijk

In buurland Oostenrijk hebben we met Weingut Weszeli een domein in huis dat Riesling tot grote hoogtes vinifieert. Iets rijker van stijl dan zijn Duitse zusjes, we zitten dan ook iets zuidelijker natuurlijk maar ze blijven sappig en nerveus. Vooral in de regio Kamptal en Wachau staat er aardig wat Riesling aangeplant maar deze blijft hier nog altijd een beetje in de schaduw van Grüner Veltliner staan.

België

Ook in eigen land wordt er tegenwoordig ontzettend knappe Riesling gemaakt. Bij Wijndomein Aldeneyck in de Maasvallei vinifiëren ze de druif in een heerlijk rijke en exotische stijl, die de perfecte pairing is bij menig pikant of Oosters geïnspireerde keuken. Het restzoetje, hoewel aanwezig, is mooi geïntegreerd en geeft de wijn wat extra punch en body.

In Sint-Truiden werkt Peter Nijskens op Wijndomein Gloire de Duras tegenwoordig ook met de variëteit. Met zijn 'Riesling Clos De Duras' bewijst hij dat deze ook hier perfect gedijt. Zeker als we rekening houden met het feit dat deze wijnstokken nog maar enkele jaren oud zijn kunnen we niet wachten om te zien wat dit in de toekomst nog gaat brengen.

Wereldwijn

Naast deze voor de hand liggende landen, heeft Riesling zich de laatste decennia doorheen de wereld verspreid. We vinden ze terug in vele noordelijke en koelere landen van Europa maar ook in regio's als Oregon, New York, Washington en Ontario zijn knappe Noord-Amerikaanse exemplaren te vinden. In het mooie Canada zijn de Rieslings van Tawse ook perfecte voorbeelden die bulken van typiciteit.