Edgaras Razminas – wellicht één van Nederlands meest bekende en flamboyante sommeliers – heeft z’n roots in Litouwen en groeide op in Londen en Zweden. Na veel omzwervingen kwam hij terecht bij restaurant De Lindehof** in Nuenen (NL), waar hij in de wijnwereld zijn ware roeping vond. Wat bijzonder voor iemand die aanvankelijk helemaal niet aan de slag wilde in een restaurant, maar uiteindelijk werkte hij zich omhoog tot de absolute top van zijn vakgebied in Nederland. Intussen mocht hij tal van awards in ontvangst nemen, waaronder die van Sommelier van het Jaar.

Na negen jaar als #Lindeboy was het tijd voor iets nieuws. Vandaag werkt Edgaras Razminas nog steeds als sommelier, waarbij hij wijnen aankoopt voor diverse restaurants, wijnkaarten samenstelt en zelfs samenwerkt met een kledingmerk. Voor Vinetiq stelde hij een unieke wijnselectie samen met zijn favoriete cool climate wijnen.

Jong geleerd  

Als tiener had Eddy al een bijzondere interesse in alcohol. Toen zijn vrienden bier en sterke drank kochten in de supermarkt, kon je hem vinden bij de wijnen. Daar bestudeerde hij uitvoerig alle wijnlabels om er vervolgens over te vertellen tegen zijn vrienden. “Maar toen ik 15 was, kreeg ik de kurk natuurlijk nog niet uit de fles”, lacht Eddy.

Strakker, frisser en eleganter

Als ik wijnen selecteer, dan ga ik op zoek naar datgene waar food & wine liefhebbers vandaag van houden. Cool climate wijnen horen daar zeker bij! Vandaag worden ze nog onvoldoende naar waarde geschat. Men denkt vooral aan streken zoals Bourgogne met Pinot Noir of Chardonnay, maar het belang en de impact van koele temperaturen op wijn krijgt nog te weinig aandacht. Als het gaat over ‘terroir’ dan denkt men vaak dat dit gewoon ‘grond’ betekent, maar in feite zijn er nog andere elementen – zoals temperatuur – die hierin een rol spelen.

Cool climate wijnen zijn veel strakker, frisser en eleganter, met meer nadruk op wat er in het glas zit. En dat staat mij toe om ze op een gebalanceerde en harmonieuze manier te pairen met eten. Ook met pittige of kruidige gerechten."

Klassiek en authentiek

Van trends houdt Eddy niet. “Ze komen en gaan, maar de klassiekers zoals Chardonnays of Bourgognes zullen altijd blijven. Ik vind in de portfolio van Vinetiq een heel mooie cool climate selectie met wijnen die uitblinken in kwaliteit. Mensen kijken tegenwoordig sowieso meer en meer naar de herkomst van de wijn, naar de wijngaarden, de kwaliteit, eerder dan de kwantiteit. En dat vind ik prachtig”, luidt het.

Waar Eddy zelf dan wel van houdt? “Wel, ik vind het makkelijk om te zeggen wat ik niet goed vind: Jura, hippie aroma’s, orange wines, flessen met fancy labels … Maar wellicht ben ik verwend.” Wat wel in de smaak valt? “Een zuivere stijl en authentieke wijnen, daar houd ik van.”

Op de proeftafel

Over naar de tasting met als eerste de Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut. Het is de stijl van deze champagne uit Aÿ die hem zo speciaal maakt. “Deze Nature heeft minder suiker, waardoor de natuurlijke aroma’s het mooiste naar voren komen. Het is een heerlijk eenvoudige ‘instap’ huischampagne. Een blend die wat rijping op eik gehad heeft en die zich dankzij zijn elegante, zuivere en frisse stijl prima leent tot food pairing omdat hij het beste in de gerechten naar boven brengt”, verklaart Eddy.

Bij het proeven is het aan te raden om even te wachten na het schenken zodat de bubbels niet overheersen in de neus. Geniet dan van de verfijning, de nootachtige toetsen en de elegante, frisse afdronk”, vervolgt hij.

Deze wijn gaat heel goed met sushi. Meer specifiek: toro tuna, het buikstuk van de vis. De combinatie brengt balans dankzij de aciditeit van de wijn, zodat de focus echt op de kwaliteit van de vis komt te liggen en de bubbels helemaal voor zichzelf spreken. Je kunt hem ook heel voorzichtig in de schelp van een oester schenken. Zo wordt er extra nadruk gelegd op de mineraliteit en de sensatie van de smaken van de zee. Heerlijk met oesters of bij de Aziatische keuken”.

Ontdek meer wijnen van Champagne Henri Giraud.

-

Daarna komt de Ried Loren 2018 op de proeftafel, van het Oostenrijkse Weingut Hannes Sabathi. “Oostenrijk had vroeger niet zo’n goede reputatie op het vlak van wijn maken, maar vandaag produceren ze heel sterke dingen van hoge kwaliteit”, stelt Eddy. “Deze witte wijn is fris, elegant, strak en precies wat je kan verwachten van een Sauvignon Blanc. De mineraliteit, het sappige karakter en de mooie zuren komen naar voren in de lange afdronk”, luidt het. “In drie woorden: balans, structuur en elegantie.

Deze wijn is perfect als aperitief. Eddy tipt dat de Ried Loren van Sabathi ook goed samengaat met salades, bijvoorbeeld met asperges en wat geitenkaas erbovenop. De Sauvignon brengt dan balans, structuur en een goede harmonie aan. Samengevat: “Deze wijn is vlot te drinken, niet te complex of gelaagd, straight to the point.

Ontdek meer wijnen van Weingut Hannes Sabathi.

-

Als laatste wijn kiest de sommelier voor de Chambolle-Musigny “Les Argillières” 2017 van de gekende wijnmaker Michel Magnien. Een echte stoere Bourgogne, een Pinot Noir uit het noorden van de streek. Helemaal cool climate dus. “Toen ik deze wijn voor het eerst proefde, kon ik niet geloven hoe sterk en gelaagd hij was. En wanneer ik erachter kwam dat Vinetiq deze wijn verkocht, moest ik gelijk enkele flessen bestellen”, start de sommelier.

Bij het schenken valt meteen op hoe licht en subtiel deze wijn is. Als je het glas walst, merk je onmiddellijk dat er geen extra suiker is toegevoegd.” Deze wijn hoeft niet teveel uitleg, hij verkoopt zichzelf. “De expressie van het terroir maakt het verschil”, aldus Eddy.

Deze wijn kun je mooi combineren met vis met een botersaus. "Serveer hem licht gekoeld om net iets meer aciditeit te krijgen, wat goed speelt met de vettere smaak van vis."

Ontdek meer wijnen van Michel Magnien.

Edgaras Razminas wijnselectie 
Zelf proeven van de wijnselectie van deze eigenzinnige topsommelier? Bestel nu zijn favorieten van Henri Giraud, Hannes Sabathi en Michel Magnien en ontdek zijn cool climate keuze!

Meer 'Somms Speak' lezen? Check ook de favorieten van onze andere sommeliers.