Geboren en getogen in het restaurant van haar ouders had ze één voornemen: nooit zelf in de horeca aan de slag gaan. Ondanks de lange dagen kruipt het bloed waar het niet gaan kan, want vandaag is Laurien Weyts een van ’s lands beloftevolle sommeliers. En voor Vinetiq stelde ze een unieke gift box samen met haar favoriete cool climate wijnen.

Om ervaring op te doen, werkte ze een tweetal jaar bij Piet Huysentruyt in Likoké* in Les Vans. Naast haar Frans – de taal van de gastronomie zoals men wel eens zegt – scherpte ze daar ook haar wijnkennis en expertise in het fine dining gebeuren aan. Tegenwoordig vind je haar in restaurant Cuchara** in Lommel, waar ze zo’n drie jaar geleden de fakkel overnam van Sanne Dirx.

Wijnwereld in evolutie

De wijnwereld is continu in evolutie, zelfs mensen die al 80 jaar in het vak zitten kunnen nog steeds bijleren”, stelt Laurien. Ze vertelt dat de opwarming van de aarde – wat de laatste jaren een belangrijk begrip is geworden – een mooi voorbeeld is van deze constante verandering. “Wat in boeken van 20 jaar geleden verteld werd, is vandaag al lang niet meer aan de orde. Wijnstijlen evolueren voortdurend. Ook het serveren van natuurwijnen is een grote trend geweest, maar de troebele of eerder zure wijnen van weleer zijn geëvolueerd naar elegante wijnen, natuurlijk gemaakt en mooi gebalanceerd”, vervolgt ze.

Ik vind wijn zo’n complex begrip, zeker als je ziet dat het simpelweg een druif is die naar een fles gaat. Al het gebeuren daarrond start met pure landbouw en resulteert in een exclusief product dat wereldwijd gedronken wordt. Kijk bijvoorbeeld naar champagne, wat op chique feesten gedronken wordt, maar wel gewoon komt van bij een boer. Dit vind ik daar heel mooi aan”, luidt het.

Liefde voor cool climate

Wat cool climate wijnen voor Laurien betekenen? Dat ze een zekere zuiverheid hebben, net als heel veel elegantie, genoeg frisse zuren en een mineraal karakter. Deze stijl vind je niet snel terug in warmere landen, waar de vollere karakteristieken van de wijn hem vaak wat log of zwaar kunnen laten overkomen.

Naast de cool climate trend in de gastronomie, stelt Laurien vast dat dit type wijn ook zeer goed past bij het eten dat mensen thuis serveren. De focus ligt tegenwoordig sterk op gezondere en lichtere voeding: fris en met salades, en zonder zware sauzen. Die kookstijl leent zich prima tot een combinatie met wijnen met genoeg mineraliteit, vaak afkomstig van cool climate regio’s. Zelf houdt Laurien vooral van de Duitse wijnen, gezien hun vele troeven, denk maar aan de welgekende Rieslings vol fraîcheur. Op het vlak van rood gaat haar voorkeur naar Pinot Noir.

Van Belgische bodem

Cuchara’s sommelier is zelf een grote fan van champagne en andere schuimwijnen. Ze merkt op dat België tegenwoordig prachtige mousserende wijnen heeft, die je perfect naast Champagnes kan zetten.

Toch blijken Belgische wijnen voor veel mensen nog onbekend terrein. “Ze gaan er vaak vanuit dat het sowieso niet lekker is en kiezen dan eerder voor de klassieke Champagnes. Maar als je Belgische schuimwijnen vergelijkt met prosecco en cava bijvoorbeeld, merk je dat deze toch veel strakker en heel mooi gemaakt zijn”, aldus Laurien.

Opnieuw verwijst ze daarbij naar de pure landbouw van waaruit deze wijnen voortkomen. “Limburg is een regio waar ze heel goed zijn in het telen van fruit – en dus ook druiven – en die kennis en ervaring kunnen ze daar eveneens toepassen bij het maken van wijn.

Japanse invloeden, frisse en elegante wijnen

Als sommelier bij Cuchara, kijkt Laurien vooral naar het type keuken dat chef Jan Tournier serveert. Japanse invloeden vormen de rode draad in hun keuken, wat betekent dat er veel Umami en frisse zuren, zoals limoenzeste en yuzu, in de gerechten aanwezig zijn. Hierbij is een zekere aciditeit nodig.

Daarnaast vindt Laurien het belangrijk om een wijn te zoeken die ‘alles’ heeft, omdat je een menu qua opbouw toch altijd graag begint met wat frissere smaken. “Als iemand een zware Bourgogne wil drinken, dan kan dat. Maar ik zal eerder voor een elegantere versie opteren, omdat die beter past bij onze keuken.

Op de proeftafel

Een gesprek met Laurien Weyts, daar hoort natuurlijk een tasting bij. En die starten we met een 100% Weissburgunder van 2020 van het Duitse Weingut Dautel.

 “Deze volle stijl van witte wijn met een vatrijping weet toch voldoende fraîcheur vast te houden, wat hem zeer toegankelijk en goed combineerbaar maakt met verschillende gerechten. Mooi vol in de aanzet, met genoeg frisse zuren en een heel mineraal karakter is deze Weissburgunder interessant om te serveren bij gegaarde oesters, eventueel met een beurre blanc. Een combinatie met een frisse salade met kreeft is ook een goede keuze. Daarmee is het ook een ideale wijn om de gerechtjes in het begin van het menu te vergezellen.

 

De Seeberg Erste Lage Riesling ‘Kamptal Terroir’ van Weingut Weszeli is een Oostenrijkse Riesling met al wat jaren op de teller. Ondanks van 2014 te zijn, heeft de wijn nog heel mooie frisse zuren. “Deze Riesling heeft vrijwel alles. Het is een volle wijn met genoeg fraîcheur, een mineraal karakter en een vatrijping die zeker niet overdreven is. Bovendien is het een aromatische wijn met rijk fruit, in balans met de frisse zuren.” Deze zou Laurien bij zomerse gerechten zetten, zoals asperges op z’n Vlaams, prachtig in combinatie met een Riesling met wat leeftijd.

 

Tot slot proeven we de zeer mooie schuimwijn Bacquaert van wijndomein Entre-Deux-Monts, gelegen in het Belgische Heuvelland. Ook deze fles toont aan dat Belgische wijnen een heel hoog niveau behalen. “Je kan deze sparkling zo naast een champagne zetten en het niveau evenaren. Deze Bacquaert van Entre-Deux-Monts is perfect inzetbaar voor elk aperitief”, aldus Laurien.

 



Laurien Weyts Gift Box

Moeilijk kiezen of op zoek naar een bijzonder cadeau? Met de Laurien Weyts Gift Box haal je Lauriens cool climate favorieten meteen in huis!



 

Meer 'Somms Speak' lezen? Check ook de favorieten van onze andere sommeliers.