Op 14-jarige leeftijd stond Steven Van Roemburg voor een keuze: bijklussen in de supermarkt of werken in de horeca. Hij koos voor het laatste en sindsdien heeft de passie voor de gastronomie hem niet meer losgelaten. Steven begon als afwasser, maar ging al snel opdienen. “Ik vond het interessant om te zien wat er zich in de zaal afspeelde, wat er bij de mensen gebeurde. En dan kom je er uiteindelijk achter dat je het wel heel leuk vindt om een fles wijn in je handen te hebben en te schenken.” Nu, zo’n 23 jaar later, is Steven Van Roemburg hoofdsommelier bij Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk, Nederland.

Bouwstenen van een goede wijn  

Wijn bestaat voor Steven uit heel veel aspecten: het is geschiedenis, aardrijkskunde, maar ook genieten, smaak, en heel veel werk. Hij heeft erg veel waardering voor wijnmakers en gaat er graag op bezoek voor tastings en om meer te leren over het vak, hun specifieke stijl en gedachtegang. “Ik kijk eerst of ik de wijn zelf lekker vind en goed genoeg voor op de kaart. Daarna kom ik er meestal achter dat de wijnen die ik interessant vind ook heel goed gemaakt zijn. Ik geloof niet dat een wijnmaker die slecht voor zijn omgeving zorgt een lekkere wijn kan maken.” Hoe er met de natuur wordt omgegaan en hoe er gewerkt wordt in de wijngaarden en de kelders, is volgens Steven bepalend voor de kwaliteit van de wijn. “Maar het belangrijkste blijft de smaak. Uiteindelijk keurt men de wijn voornamelijk hierop”, luidt het.

Verfrissing en elegantie

Cool climate wijnen sluiten heel goed aan bij het belang van smaak. Ze passen dan ook uitstekend bij de keuken van Restaurant Meliefste*. “Cool climate wijnen zitten vol smaak, ze kennen veel frisheid en er wordt nagedacht over zuren en bitters. Onze keuken zit ook vol verfrissing en elegantie”, zegt de sommelier.

Als het gaat over foodpairing, vertelt Steven vol passie over de Zeeuwse keuken. “Cool climate wijnen combineren bijvoorbeeld uitstekend met de paling die we bij Meliefste, gelegen aan de jachthaven van het Veerse Meer, kraakvers binnenkrijgen. Dat is dankzij visser Marcel, die met zijn boot vlak naast het restaurant ligt.” De verfrissing en de spanning in de wijn zorgen bij deze verse vis voor een mooie balans, aldus Steven.

Klimaat en regio

Cool climate wijnen zijn niet enkel afkomstig van koudere regio’s, ook hoger gelegen gebieden en microklimaten zorgen voor hun uitzonderlijke omstandigheden. Voor Steven staat Duitsland bovenaan het lijstje van rasechte cool climate wijnlanden. De Pinot Noir en Frühburgunder wijnen uit Ahr vallen bij hem enorm in de smaak, net als de wijnen uit het Noord-Italiaanse Alto Adige trouwens. “De regio heeft een heel eigen klimaat en kent een bijzondere manier van wijn maken. Heel fijn om te schenken, om te drinken en om op de kaart te hebben staan.

Op de proeftafel

Uiteraard lieten we Steven dan ook met alle plezier enkele cool climate wijnen ontkurken. Speciaal voor Vinetiq selecteerde en degusteerde hij drie van zijn favoriete wijnen uit onze collectie.

Champagne Henri Giraud Blanc de Craie Brut 'Blanc de Blancs'

In 2016 veranderde wijnmaker Henri Giraud van werkwijze. Het hele wijnmaakproces gebeurt nu in eigen controle. Iedere stap wordt tot in de kleinste details opgevolgd, met wijnen van de hoogste kwaliteit als resultaat. Deze Blanc is volledig gemaakt met Chardonnay.

Buiten verfrissend, is hij door de strakke tonen van de Chardonnay ook gelaagd en rijk. Je merkt dat er houtlagering is toegepast op de stille wijn alvorens er Champagne van is gemaakt. Dit geeft volheid, intensiteit en diepgang.” Het is een van zijn favoriete champagnes vanwege de elegantie en frisheid. Bovendien past hij uitstekend bij de zilte, romige smaak van oesters in beurre blanc. “Oesters zijn dan ook een typisch product van deze streek.”

Ontdek Champagne Henri Giraud.

-

Weingut Hannes Sabathi Sauvignon Blanc 'Ried Kranachberg' 2019

Südsteiermark is de uitgelezen streek voor Sauvignon Blanc en dat bewijst deze wijn van Weingut Hannes Sabathi. “De wijnen van dit domein kennen frisheid en hebben een tannine-achtige structuur in het glas. Ook hier merken we dat er wat houtlagering is toegepast, waardoor het meer gevoel krijgt. Je ruikt wilde bloemen en kruiden, gevolgd door mooie bitters in de afdronk en die lichte tannines”, vertelt Steven. Deze wijn moet je volgens hem combineren met een gerecht als skrei of kimchi.

Ontdek Weingut Hannes Sabathi.

-

Norman Hardie Winery Calcaire 2020

Deze Canadese wijn van Norman Hardie Winery is voor Steven de grootste ontdekking van dit jaar. “Ik had nog nooit droge Canadese wijnen geproefd. Deze Calcaire is gemaakt met Chardonnay en Riesling, een fantastische combinatie die we niet vaak zien. Norman Hardie is een echte purist, die over alles nadenkt en over de hele wereld kennis heeft opgedaan. En dat merk je. De wijnen hebben een frisse en strakke stijl.

Het gebied waar deze wijn gemaakt wordt is erg koud, maar wordt opgewarmd door het enorme meer dat naast de wijngaarden ligt. Dit zorgt voor een klimaat waarin het gemakkelijker is om droge wijnen te maken. “Je merkt tropische vruchten en frisse groene appel in de neus, met zachte en volle smaken, maar droog, verfrissend en met mooie zuren tegelijk. Enorm elegant! Deze wijn past uitstekend bij rauwe vis, zoals makreel met een klein beetje wasabi.

Ontdek Norman Hardie Winery.

Wil je ook graag deze cool climate wijnen ontdekken?  

Laat je verrassen door de wijnselectie van Steven Van Roemburg van Restaurant Meliefste* en haal zijn favorieten in huis.

Meer 'Somms Speak' lezen? Check ook de favorieten van onze andere sommeliers.