Chardonnay - 11.5% 12.5% - Kalfsvlees
Karakter is één van de belangrijkste dingen waarop je moet letten tijdens het combineren van wijn en kalfsvlees. De lekkerste combinatie krijg je als dit overeenkomt met elkaar. Met kalfsvlees kun je veel kanten op qua bereiding. Denk maar aan een vitello tonnato, wat een licht karakter heeft, en een frisse witte wijn goed bij past. Een stoofgerecht is stevig en vraagt om een fijne rode wijn. Bij kalfsvlees kun je dan ook wit, rosé of rode wijn serveren, zolang het karakter maar overeenkomt.
- newWeingut Landerer Weissburgunder & Chardonnay 2024 Duitsland|BadenEen intens strogele wijn die in de neus subtiel opent met aroma’s van peer, kweepeer en mirabelpruim. In de mond fris maar ook romig, met ziltige en kruidige accenten die verraden dat deze wijn uit vulkanische en lössbodems komt. De korte rijping op hout geeft structuur zonder het fruit te domineren. De stijl is harmonieus, elegant en verfijnd met een lange, levendige finale. Meer informatie >Prijs € 14,50 Member prijs Bespaar € 2,00 € 12,50
- newWeingut Landerer 'Henkenberg' Chardonnay 2022 Duitsland|BadenDeze Chardonnay van Henkenberg toont zich in de neus licht rokerig en mineraal, met rijpe tonen van geel fruit. In de mond volgt een weelderige textuur, gedragen door een compacte, zijdezachte structuur en uitgesproken sappige mineraliteit. Ondanks de warmte van het jaar bewaart de wijn zijn precisie en balans, met een indrukwekkende diepgang en lange, frisse finale. Meer informatie >Prijs € 37,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 33,00
- newWeingut Landerer 'Henkenberg' Chardonnay 2023 Duitsland|BadenDeze Chardonnay van Henkenberg toont zich in de neus licht rokerig en mineraal, met rijpe tonen van geel fruit. In de mond volgt een weelderige textuur, gedragen door een compacte, zijdezachte structuur en uitgesproken sappige mineraliteit. Ondanks de warmte van het jaar bewaart de wijn zijn precisie en balans, met een indrukwekkende diepgang en lange, frisse finale. Meer informatie >Prijs € 37,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 33,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.