Wij gebruiken cookies om je ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
Onze wijnen - Chardonnay
- Vignoble du Château de Bousval 'Gouttes d'O' Chardonnay 2022 België|WalloniëEen explosie van witte bloemen met meidoorn en pioenroos, gevolgd door delicate aroma's van witte perzik en frisse pomelo. In de mond combineert Gouttes d'O 2022 de frisheid van de vorige jaargangen met een mooie rondheid en complexiteit dankzij dit uitzonderlijke jaar. Zijn evenwicht tussen zuren en body maakt van foodpairing een makkie. En funky label...check! Meer informatie >Prijs € 27,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 25,00
- GOUD BBW23Domaine du Chant d'Eole Brut Rosé België|WalloniëDeze Brut Rosé met zijn goudroze kleur toont zijn verfijnde karakter in de assemblage van Chardonnay en Pinot Noir. Aroma's van appel, kers, framboos en braam stuiven uit het glas en de twee jaar rijping in de kelder zorgt voor de nodige complexiteit. In de mond een frisse aanzet en een verfijnd, harmonieus mondgevoel. Rosé bubbels met stijl! Meer informatie >Prijs € 33,95 Member prijs Bespaar € 4,00 € 29,95
- Fijne, frisse toetsen afkomstig van de hoge kwaliteitsdruiven bij Château de Bousval. Karamel en rijke geuren van cederhout, alsook wat bakkruiden, zoals kaneel en vanille, komen je tegemoet uit het glas. Lekker na een feestelijke maaltijd of wat later op de avond voor de open haard. Meer informatie >Prijs € 36,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 34,00
- Vignoble du Château de Bousval 'Tout Cru' Chardonnay 2022 België|WalloniëHet fruit van deze zelfbenoemde Cru is afkomstig van één perceel op de heuvels van Bousval. De precisie van aroma's en de hartige ziltigheid vallen meteen op. Roze pompelmoes, perzik en limoen worden bijgestaan door wat kaneel en toast van het hout. De lagering op eiken vaten geeft vooral structuur aan de wijn met behoud van de fris aciditeit en elegant mondgevoel. Meer informatie >Prijs € 38,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 36,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.