Sparkling - 11.5% 12.5% - Natuurwijnen - Vette vis
Vette vis heeft een voller mondgevoel, denk maar aan zalm, makreel of paling. Daarom passen hier wijnen bij die voller zijn met zachte zuren. Je kan denken aan een mooie Chenin Blanc uit de Loire en Chardonnay uit Bourgogne maar vergeet de verfijnde Rieslings uit Duitsland niet! Zelfs elegante, lichte of soepele rode wijnen passen bij vettere vissoorten. Let hierbij wel op dat je niet kiest voor een wijn met te veel tannine, viseiwit versterkt namelijk het wrange mondgevoel van tannine.
Vin nature
Wat is natuurwijn eigenlijk? Simpel: het beste van de natuur, zonder toevoegingen. Voor natuurwijn laat de wijnbouwer de natuur z’n gang gaan. Hoe dan? Door zoveel mogelijk duurzame technieken te combineren met een minimum aan interventies. Om te beginnen verbouwt hij de druiven biologisch of biodynamisch. Daarna kiest hij voor de traditionele weg. Machines gooit hij overboord, want de oogst gebeurt manueel. Zo blijven enkel de beste druiven over, en dat proef je. Tijdens de teelt vermijdt de wijnbouwer verder kunstmest, herbiciden of pesticiden. Hierdoor waagt natuurlijk niemand zich aan productie op grote schaal. Ook dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. De troebele kleur die natuurwijn kenmerkt vertaalt zich dus zeker niet verder in de smaak. Voor wie graag nog dieper duikt in de wondere wereld van natuurwijn, raden we graag Pieters blogartikel aan. Overtuigd? Twijfel niet langer, probeer het uit. Natuurwijn bestellen bij Vinetiq is eenvoudig. We verzekeren je dat je met een van de door ons geselecteerde wijnen altijd een kwalitatieve natuurlijke wijn zal kopen. Zuiver en expressief.
Verschil natuurwijn en biologische wijn
Wat is nu het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? Ze lijken sterk op elkaar, maar natuurwijn gaat nog net enkele stappen verder. Voor beiden mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt tijdens de teelt. Voor natuurwijn komt daarbij ook een minimale tussenkomst tijdens de vinificatie. Om biologische wijn te maken mag de wijnbouwer wel ingrijpen. Het stabiliserende middel sulfiet wordt bij beiden dan weer zoveel mogelijk vermeden. Natuurwijn is vooral echt puur, raw wine. Er mag niets toegevoegd worden dat de smaak of zuurtegraad kan beïnvloeden. Daardoor mag hij bijvoorbeeld niet rijpen op een nieuw eiken vat, terwijl dat wel kan bij biologische wijn. De terroir en de druif op zich spelen hierdoor een grotere rol dan voor eender welke andere wijn.
Wijn en spijs: food pairing
Jaren geleden keken mensen vast raar op als je ze een troebel glas wijn serveerde. Tijden veranderen, want met een kwalitatieve fles natuurwijn kun je tegenwoordig scoren aan tafel. Als hofleverancier van interessante aroma’s, verrassende toetsen en expressieve smaken kan natuurwijn jouw gerecht helemaal compleet maken. Welke wijn bij welk gerecht past, is in dit geval echt afhankelijk van de druif en het terroir waarop de stokken groeien. We geven alvast tips bij de wijnen zelf, maar je kunt ook altijd de hulp van onze sommelier inschakelen.