Zoete Wijn - Sweet & Dessert - Riesling - Oosterse keuken
Oosters eten staat gelijk aan vele uitgesproken kruiden. Hierbij laat je zware wijnen best links liggen. Zo lang het gerecht niet te pittig is, zijn witte wijnen met hogere zuren over het algemeen de beste combi’s. Ook wijnen met een aromatisch karakter kunnen de aanwezige kruidigheid zeker de baas.
-
Kaufmann Rheingau Riesling Kabinett Fruchtsüss 2023 Duitsland|RheingauDeze halfdroge Kabinett Riesling van Kaufmann zou in de Moezel Feinherb genoemd worden. Niet mierzoet en ook geen late oogst maar wel een tikje restsuiker. Fris, fruitig en met meer dan genoeg aciditeit om de 15gram restsuiker elegant te houden. Dit harmonisch geheel is delicaat en frivool maar dankzij de grip en fruitdensiteit toch een serieuze wijn. Meer informatie >Prijs € 13,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 12,95 -
Wijndomein Gloire de Duras Riesling 'Cuvée Cinquante' 2023 België|HaspengouwDeze fruitige maar minerale dessertwijn van geselecteerde Rieslingdruiven heeft een zuivere neus van bloemen, acaciahoning en kruiden. Met een perfecte balans tussen zoet en zuur wordt een grote smaakspanning opgebouwd die wordt gevolgd door een indrukwekkend lange afdronk. Een ideale begeleider bij desserts, fruitsalades, gebak en kazen. Meer informatie >Prijs € 21,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 19,95 -
Clemens Busch Marienburg Riesling Kabinett 2023 Duitsland|MoezelHalfdroge wijnen kunnen geweldig zijn als de wijnmaker de spanning tussen zuur en zoet onder de knie heeft. En rara, dat is hier helemaal het geval. Een 'Kabinett' van een groots Riesling jaar waar je niet genoeg van krijgt. Het restzoet zorgt voor de ultieme zoet-zuur balans en een harmonieus mondgevoel. Perzik, honing, limoen en pompelmoes in de neus. Lange, sappige afdronk die door zijn zuren niet plomp is. Meer informatie >Prijs € 24,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 22,95 -
Weingut Hannes Sabathi 'Goldstück' Riesling Spätlese 2024 Oostenrijk|SüdsteiermarkFrisse gele appel in de neus, ondersteund door exotische toetsen van gedroogde ananas en sinaasappelschil, die samen een expressief en gelaagd aroma vormen. Een hint van gedroogde appelringen zorgt voor extra diepgang. In de mond mooi gebalanceerd, met een levendige zuurtegraad die de sappige fruitigheid draagt en voor een frisse, verfijnde finale zorgt. Meer informatie >Prijs € 26,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 24,95
Goud voor koud
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koude en past zich als geenander aan aan zijn terroir. Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteenbodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten. Rode leisteen geeft de wijn dan weer extra kruidigheid en toetsen van rode vruchten. Toch zijn er een aantal kenmerken die altijd terugkomen, zoals de hoge zuurgraad in zowel droge rieslings als zoete wijnen. De druif groeit het liefst op lichte terroirs met steen-, kalk- of kleiachtige bodems. Dan sijpelen de mineralen het best door tot in het glas. Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor het fris en fruitig karakter altijd aanwezig is. De druiventrossen herken je aan korte steeltjes met kleine druiven met een dikkere schil. De goud groene druiven gedijen het best in koude klimaten, ideaal voor het wijnassortiment van Vinetiq dus. Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Duitse druif
Naast Chardonnay en Sauvignon Blanc is Riesling een van de meeste bekende witte wijndruiven. Velen kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel. De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert. Toch vind je ook op heel wat andere, meer onverwachte plaatsen zoals de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Oostenrijk, wijnboeren die de samenwerking met deze druif aangaan.
Wijn en spijs: food pairing
Eten bij Riesling serveren is niet zo heel moeilijk. Goede Rieslings, zoals uit dit assortiment, gaan immers samen met vele gerechten. De fraicheur en aanwezige mineralen in deze witte wijn brengen verschillende smaken mooi in balans. Gerechten met pit, zoals bijvoorbeeld vele Aziatische gerechten, smaken daarom vaak eens zo goed bij Rieslings uit allerlei regio’s. Anderzijds scoort een koud geserveerd glas van deze goudgele parel ook in combinatie met diverse hapjes en tapas.






