Ook aan de andere kant van de evenaar worden er prachtige cool climate wijnen gemaakt. Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland zijn ze gebeten door de strakke Chardonnay’s en frisse Pinot Noirs die koudere gebieden kunnen voortbrengen.

Australië

Al is “cool” misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Australië, in zo’n uitgestrekt land zijn er natuurlijk ook fantastische koelere regio’s te vinden.

Sinds de eerste aanplantingen werd er in Australië gretig geëxperimenteerd met verschillende cool climate druivenrassen. Verdejo, Grüner Veltliner, Gewürztraminer en zelfs Riesling werden in het verleden al aangeplant in regio's als Mornington Peninsula, Yarra Valley, Eden Valley, Adelaide Hills, Coonawarra en Denmark. De grote gemeenschappelijke deler zijn frisse oceaanwinden die de zon en warmte netjes in bedwang houden en voor koudere nachten en kleine microklimaten zorgen.

Het laatste decennium onderging het land trouwens een ware (wijn)revolutie. De tijd dat er enkel blockbuster Shiraz wijnen en logge boterige Chardonnay’s van Down Under kwamen, is gelukkig voorbij.

Wijndomeinen in de kijker

Apricus Hill is met z'n 228 meter de hoogstgelegen wijngaard van de regio Denmark in West-Australië. Bovendien wordt het noordgerichte wijndomein stevig beïnvloed door de nabijgelegen koele Zuidelijke Oceaan. Beide factoren zorgen voor eigenzinnige cool climate wijnen. Ook het regenwoud in de buurt heeft een unieke invloed. De temperatuur in de zomer is overigens on-Australisch mild.

Apricus Hill

Nadat Graham en Lee Upson van Somerset Hill Vineyard ook Apricus Hill overnamen, besloten ze meteen enkele single vineyard wijnen te maken met het prachtige fruit dat in de wijngaard groeide. De immer elegante Pinot Noir geeft op de arme droge bodems een rijpe maar fijne expressie van terroir die, hoewel duidelijk “nieuwe wereld”, weinig te maken heeft met voorbeelden uit Nieuw-Zeeland. De korrelige structuur van Apricus Hill Pinot Noir en de heerlijke toasty aroma’s afkomstig van het houtgebruik, maken duidelijk dat het hier om een serieuze Aussie Pinot gaat. Naast hopen fruit, heeft hij ook een onmiskenbaar aardse kant. Een stijl die naar onze mening meer met een Pommard te maken heeft dan met de zijdezachte en veelal florale Nieuw-zeelandse Pinot’s.

Ook de Chardonnay van Apricus Hill is, ondanks fijn geijkt, heerlijk elegant en zelfs strak in de mond. De textuur valt opnieuw enorm op, duidelijk de stijl van het huis maar zeker ook een terroir element. Hun Semillon won ons hart door zijn eindeloze complexiteit waar limoen, net afgereden gras, bloesems, kruiden, asperges en zelfs kweepeer in harmonie om je aandacht blijven vragen.

Opvallend is het feit dat Apricus Hill-wijnflessen geen kurk hebben, maar steevast een schroefdop. Dat is een bewuste keuze van de wijnmakers: zo zorgen zij ervoor dat die subtiele cool climate-toetsen behouden blijven en geen risico lopen bedreigd te worden door kurksmaak. Ook over die details wordt er dus nagedacht!

Net onder de grootstad Melbourne ligt Mornington Peninsula, een eigenzinnig lappendeken van bodemsoorten waar al sinds de jaren ‘70 wijn verbouwd wordt. Kooyong Wines en Port Phillip Estate van de familie Gjerga zijn onze ultieme ontdekkingen uit deze uithoek van Australië. Op deze domeinen staat een biologische aanpak centraal: de bodem wordt verrijkt met op het domein geproduceerde compost, mulch en andere natuurlijke bodemverbeteraars. Alles gebeurt met de hand: snoeien, uitdunnen en ook het plukken.

Port Phillip Estate

Ook in de kelder staat natuurlijkheid centraal: fermenteren met lokale gisten, wijn laten bewegen via zwaartekracht in plaats van pompen, en zo weinig mogelijk (of zelfs niet) filteren.

Dit uiterste zuidpunt van het land wordt hevig beïnvloed door de Grote Zuidelijke Oceaan. De maritieme luchtstromen zorgen voor een zeer constant klimaat met milde zomers en koude(re) nachten. Dankzij deze klimatologisch eigenschappen kunnen er op dit schiereiland ook frisse Chardonnay’s, grassige Sauvignon Blanc en elegante Pinot Noir’s gemaakt worden.

Nieuw-Zeeland

Zo’n 2.000 kilometer naar het Oosten, ligt het prachtige Nieuw-Zeeland. Het land zette eigenhandig de wijnwereld op z’n kop toen het de Europese markt wist te bekoren met hun grassige en veelal naar passievrucht geurende Sauvignon Blancs. Deze wijnen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de winkelrekken en de wijnkaarten. Onze eigen wijnmaker Pieter ging in 2019 naar Nieuw-Zeeland om er mee te helpen oogsten bij enkele van onze wijndomeinen. Lees hier meer hoe hij tijdens deze trip ook nieuwe domeinen ging ontdekken!

Wijndomeinen in de kijker

Het gehele zuidelijke eiland kan cool climate genoemd worden, maar dé regio’s bij uitstek zijn Marlborough en Central Otago.

Op het kleinschalige domein Te Whare Ra maken Anna en Jason Flowerday fijn geijkte Chardonnay en exquise Sauvignon Blanc op een biologische manier met inspiratie uit de biodynamie. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld homeopatische preparaten op basis van zeewier en compost thee om de bodems mee te besproeien. Dit verrijkt de microbiologische diversiteit in de wijngaarden op een ecologische manier.

Te Whare Ra bevindt zich in de Marlborough sub-regio van Renwick, die grotendeels uit een ondergrond van leem en klei bestaat. Het klimaat van het bergachtige Marlborough is maritiem met semi-continentale invloeden, koude winters, hete zomers, frisse nachten en weinig neerslag.

Spy Valley

Op amper vijf kilometer hiervandaan vinden we het eigenzinnige Spy Valley terug. Marlborough werd aanvankelijk absoluut niet beschouwd als een goede terroir voor Pinot Noir, maar het pionierswerk van Bryan en Jan Johnson bracht hier voor goed verandering in. Hun sappige stijl zonder veel franjes toonde aan dat niet enkel Central Otago geschikt was voor Pinot van niveau, maar ook de meer noordelijk gelegen regio’s, waar initieel enkel witte wijn werd gemaakt.

Een ander rijk geprezen domein uit deze regio is FROMM Winery. Waar naast hun Pinot Noir van wereldniveau, ook Syrah aangeplant staat. In deze koude(re) regio geeft deze druif naar onze bescheiden mening echt vonken. New World Côte-Rôtie, iemand?