Domein Holset Nederlandse bubbels van topkwaliteit
Domain Image

Domein Holset

Nederland | Limburg
location image
Plaats 50°46'30" N 5°59'19 E
height icon
Hoogte 100m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Dat men niet enkel in Frankrijk indrukwekkende schuimwijnen maakt, werd al meermaals bewezen. Ook elders maakt men tegenwoordig bijzonder goede exemplaren, en Nederland mag zich dankzij Domein Holset in dat rijtje aansluiten. In 2017 opende het prachtige domein in Lemiers de deuren, klaar om zich toe te spitsen op de traditionele methode.
Verrassend wijnland

Domein Holset maakt mousserende wijnen volgens de traditionele methode. Het domein verbouwt zowel de klassieke druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir, als nieuwe druivenrassen waaronder Johanniter. De 13,5 hectare wijngaarden liggen op verschillende percelen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, in het stukje Nederland dat zich exact tussen België en Duitsland situeert. Het lokale koelere klimaat leent zich perfect tot de productie van elegante mousserende wijnen. Het rijpingsseizoen is lang, wat zorgt voor verfrissende zuren en wijnen die laag zijn in alcohol, ideaal voor de traditionele methode. 

Sterk in bio

Domein Holset wordt gedragen door een sterk team van wijnmakers en wijnspecialisten, om zo kwalitatief mogelijk te werk te gaan, zowel in de wijngaard als tijdens de vinificatie. De druiven worden duurzaam geteeld, waarbij het streven is om zo biologisch mogelijk te werken. Om de bodem te voeden, worden regelmatig mengsels van bloemen en groenbemesters gezaaid. Zo zorgt men voor een verbetering van zowel de bodem als de biodiversiteit. 

Focus en expertise zijn belangrijke pijlers voor ons. We zetten ons samen met het hele team van wijnmakers en wijnspecialisten alle dagen in om mousserende wijnen van topkwaliteit te maken.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Van fris en fruitig tot elegant en complex met een eigenwijze twist. De wijnen in ons assortiment zijn verrassend en bruisen elk op een eigen manier.

De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en manueel geplukt om volledige trossen te kunnen bewaren. Vervolgens vindt de vinificatie plaats in de eigen wijnmakerij in Lemiers. Een zachte persing van de trossen zorgt voor delicate mousserende wijnen. 

Het is een van de zachtste vormen van persen, die hand in hand gaat met kwaliteit. De druivenrassen worden afzonderlijk van elkaar vergist en er wordt gewerkt met neutrale of natuurlijke gisten, om de pure aroma's van de druiven zoveel mogelijk te laten spreken.

De rijping van de basiswijnen vindt deels plaats op inox en deels op vaten van Bourgondisch eiken. Vervolgens worden verschillende assemblages gemaakt en ondergaan de wijnen een tweede vergisting op fles, waarna ze rijpen op de gisten voor minstens 15 maanden.

Rijke bodem

Niet alleen het klimaat in het Nederlandse Heuvelland is uitermate geschikt voor de productie van mousserende wijnen, maar ook de bodem die onder andere kalk bevat. Deze wordt immers geprezen om de mooie zuren en fraîcheur die het voortbrengt in de druiven. Bovendien is het ook dé bodem bij uitstek in de Champagnestreek.

Prins, Classic & Dame Reserve

Het aanbod van Domein Holset bestaat uit 3 cuvées: Prins, Classic en Dame Reserve. De Prins is hun instapcuvee van jewelste, met een assemblage van minder klassieke druivenrassen en wel 36 maanden rijping op de gisten. De andere cuvées zijn zoals de benaming al doet geloven iets klassieker, met blends van Chardonnay & Pinot Noir en een deel houtlagering. 

Copyright Vinetiq 2021 ©