Coco Chanel zei ooit “I only drink Champagne on two occasions. When I’m in love and when I’m not”. Bij Vinetiq staan we hier deels achter, alleen veranderen we graag Champagne door mousserende wijn. Er is namelijk veel spannends te beleven buiten de gekende regio in Noord-Frankrijk. Wij spelen graag je gids door het boeiende bubbels-landschap aan de hand van onze Vinetiq collectie.

Crémant de la crème

Ook zonder de Champagne-regio blijft Frankrijk een topland op gebied van mousseux. Kijk maar naar Crémant de Loire, een Franse schuimwijn met een beschermde oorsprongsbenaming (AOP) die gemaakt wordt volgens de Méthode Traditionnelle. Les grands vins a petits prix. De J'ose Les Fines Bulles Brut van Jean-François Mérieau bijvoorbeeld: fruitzot en heerlijk casual. Het etiket alleen al brengt je in feeststemming.

Ook de Crémant de Loire ‘Brut’ van Domaine Dhommé is zo’n beendroge schuimwijn die door zijn zuren je smaakpapillen in overdrive zetten. Fraîcheur en spanning die letterlijk doen watertanden.

De Château Pierre-Bise Crémant de Loire kan zelfs voor de meer geoefende drinkers een ontdekking van jewelste zijn. Savennières van de bovenste plank, waar de zeer rijp geoogste druiven heerlijke aroma’s van honing, meloen en zelfs vlierbloesem geven. Een heerlijk restzoetje bokst lekker op tegen de fijne zuren en geeft gewicht aan de wijn. Heerlijk bij allerhande kazen en zelfs desserts. 

Domaine de la Taille aux Loups van Jacky Blot is een echte referentie in de wijnwereld. Als oenologisch kunstenaar gebruikt hij zijn biowijngaard als atelier en experimenteert hij buiten de bewandelde paden. 

Zijn Triple Zéro is niet voor niets een cultwijn die in vele kelder ligt te pronken. Aan deze PetNat (Pétillant Naturel) komt nergens suiker aan te pas. Drie keer nul. Zéro chaptalization (bij de most), Zéro liqueur de tirage (bij de stille wijn) en Zéro liqueur d’expédition (na de dégorgement). De bubbels bij een PetNat komen dus niet van een tweede gisting op fles, maar van de laatste omzetting van de natuurlijke druivensuikers naar alcohol die in de fles gebeurt en waarvan de vrijgekomen CO2 opgelost blijft. Ontdek Jacky’s Triple Zéro of Triple Zéro Rosé; het floeren label krijg je er gratis bij. 

Laat schuimwijnen uit de Loire deze feestdagen niet links liggen. Er is voor ieders wat wils en steeds Crémant de la crème.

Chauvinist tot in de schuimwijnkist

België wereldkampioen! Het komt niet vaak voor. Wel op het Concours Mondial 2019 voor de ‘Beste Schuimwijn ter Wereld’. Domaine du Chant d’Éole ging met deze eer lopen en volledig terecht! Als winnaar van talrijke internationale medailles verbaast het ons ook niet dat hun wijnen al gereserveerd zijn tot de oogst van 2027. Gelukkig hebben we een allocatie, want dit soort heerlijke wijnen kunnen we jullie niet onthouden. Er is net een nieuwe – zeer beperkte! – voorraad Domaine du Chant d'Éole Blanc de Blancs Brut NV binnen, enkel voor onze Vinetiq Members. Nog geen Member? Activeer jouw membership hier!

Schuimwijn in België is zeker geen ‘lucky shot’. Klimaatgewijs kennen we nu dezelfde factoren als tijdens de gouden jaren in Champagne. Reken hier een soortgelijk terroir bij en het zou je niet mogen verbazen dat België stilaan een wereldspeler is op vlak van mousserende wijnen. Het aanbod is dan ook kwalitatief én zeer veelzijdig. Ragfijne mousseux zoals Stuyvenberger Brut en Haksberg’s Alba, bubbels met body zoals Bacquaert Brut en Vin de Liège L'Insoumise of sprankelend fruitig zoals Aldeneyck Pinot Noir Brut Rosé. Keuze in overvloed!

Één product, vele gedaantes

Ondanks de populariteit, ontbreekt het in België nog aan een specifieke naamsbepaling. Overal ter wereld heeft schuimwijn een eigen benaming, denk maar aan Crémant in Frankrijk. Niet enkel in de Loire-vallei, maar ook andere regio’s mogen deze term gebruiken, zoals de Crémant d’Alsace van Domaine Amélie & Charles Sparr bijvoorbeeld.

Aan de overkant van het kanaal spreken ze dan weer over Fizz. Want ook Zuid-Engeland kent veel vergelijkingen qua ondergrond en klimaat met de Champagnestreek, met een exquise kwaliteit van de zogenaamde English Fizz als resultaat. Bij Hattingley Valley focusen ze zich uitsluitend op het maken van ‘sparkling wine’. Hier echter geen imitatie van Champagne, maar een échte lokale fizz met een eigen karakter dankzij de Bourgondische eiken vaten. In de Champagne wordt het warmer en klassieke Franse huizen wagen de oversteek om met dezelfde fijne cool climate kwaliteit hun champagnes te maken. Let op onze woorden: the British are coming!

Duitsland kent dan weer een lange traditie van Sekt. Op het familiedomein Dautel in Württemberg kiezen ze bewust niet voor toast-aroma's of lang contact met de lie. Hun Riesling Sekt ligt niet te lang sur lattes om het frisse karakter te behouden en bulkt zo van het fruitplezier.

Champagne, ah oui!

Ook bij Vinetiq zijn we er ons van bewust dat champagnes niet genegeerd kunnen worden als het gaat over schuimwijnen. (We kunnen Coco geen ongelijk geven!) Ook hier is multi-inzetbaarheid troef. Kies bijvoorbeeld voor een elegante Blancs de Blanc als aperitief, om vervolgens te verrassen met een Blancs de Noir als ideale pairing bij je menu. Het gebruik van enkel blauwe druiven zorgt voor knapperig fruit en aardse toetsen, ondersteunt door een stevige ruggengraat, ideaal bij paddenstoelen. Bij gevogelte en pluimwild past een gerijpte bubbel dan weer beter. De rijke mousseux van Millésimées of Multi-Vintages zorgt voor ondersteuning en tegenbalans door hoge zuren te combineren met een lange sur lattes periode en soms oxidatieve kanten.

Bij Vinetiq kiezen we voor 2 complementaire domeinen. AR Lenoble, het familiale domein van Mallasagne, maakt ragfijne, precieze Champagne met heel veel fraîcheur. Bij Champagne Henri Giraud kiezen ze voor een wat meer extraverte, rijkere stijl. Voor elk wat wils!

Afsluiten kan dan weer met een Ratafia de Champagne. Deze godendrank heeft dan wel geen bubbels, maar is een échte, onderbelichte parel uit de streek. Ratafia is een blend van sap van champagnedruiven en een gestookte alcohol dat vervolgens veroudert in een traditioneel Solera-systeem, met een zoete, oxidatieve stijl als gevolg. Een gastronomische alleskunner dat eens geproefd niet meer weg te denken is!