Furmint is een druif om in het oog te houden. De wijnconnaisseurs weten dat al langer en roemen haar om haar veelzijdigheid. Ze vormt de basis van de zoete Tokaj en sinds enkele jaren schittert ze ook in eigenzinnige stille wijnen. Tijd om deze cool climate druif onder de loep te nemen.

Hongaarse roots

Furmint werd voor het eerst opgemerkt in het noordoosten van Hongarije in de 2e helft van de 16e eeuw. De druif is vandaag dan ook nog steeds het meest bekend in de regio van Tokaj, een UNESCO-beschermd wijngebied, waar de Hongaren - terecht - erg trots op zijn.

Gizella

Furmint wordt er vooral gebruikt in de legendarische zoete Aszú-wijn. Ook zijn droge tegenhanger is knap werk dat met zijn complex karakter en onstuimige aciditeit soms doet denken aan Riesling.

Het is de typerende kruidigheid die deze Hongaarse schone verraadt, denk aan aroma’s van gember en amandel in combinatie met rokerige toetsen, die geweldig hand in hand gaan met de opvallende fraîcheur. Het ronde mondgevoel maakt de druif tegelijkertijd ook erg gestructureerd, wat voor een fijne complexiteit zorgt.

Zalig zoet

Hongarije is al eeuwenlang berucht om zijn zoete wijnen. Voornamelijk in de Tokaj-regio zijn de omstandigheden optimaal voor de ontwikkeling van Botrytis, ook wel ‘edelrot’ genaamd. Klamme ochtenden zorgen voor de verspreiding van de schimmel, die kleine gaatjes prikt in de schil van de druiven. Een zonnige namiddag moet er dan voor zorgen dat het vocht verdampt en de druiven verschrompelen, zodat alle aroma’s en suikers concentreren. De schimmel zorgt bovendien voor een heel bijzonder aroma, wat de wijnen verrassend uniek maakt. Een waar geschenk van de natuur.

Onze selectie

Bij Vinetiq zijn we een grote fan van het wijnhuis Gizella Pince, we zijn dan ook apetrots dat dit het eerste Hongaarse domein in ons aanbod is. László Szilágyi is de bezieler van dit succesverhaal en viel al meermaals in de prijzen met zijn wijnen. Het 19 hectare tellende domein is gelegen in de Tokaj-regio en geniet van een enorm gevarieerde vulkanische terroir. Deze variatie brengt het domein aan een totaal van maar liefst 400 verschillende percelen, wat het telen van de druiven geen sinecure maakt. Bovendien zijn alle wijnen van László volledig natuurlijk gemaakt. Volgens hem wordt wijn dan ook gemaakt in de wijngaard en niet in de kelder. Check zeker onze proefbox van dit domein!


Foodpairing

Zoet eten smeekt om een zoete wijn, het vult mekaar op sublieme wijze naadloos aan, zo simpel is het. Probeer eens een klassieke appeltaart met de Gizella Pince Edes 'Szamorodni' 2018 en bedank ons later maar.

Nog een stapje verder gaan? Probeer dan eens de Gizella Pince Tokaj 'Aszú' 2017 met wat blauwe schimmelkaas of een oude boerenkaas. Doe daar nog wat uienchutney en kramiek bij en geniet! Een combinatie om (Asz)ú tegen te zeggen.

Wat de droge Furmint betreft, zijn er gezien de veelzijdige complexiteit van de druif ook heel wat opties qua foodpairing. Zijn ongetemde aciditeit maakt het een perfecte keuze voor de aperitief, maar ook verder in het menu is hij makkelijk inzetbaar. Serveer hem bij een plateau zeevruchten, maar ook gevogelte of licht pikante gerechten kunnen perfect werken.

Gizella