Orange wines zijn hip en happening in de wijnwereld. Het vloeibare goud trotseert al menig menukaart in de betere restaurants en wijnbars. Daar kunnen wij alleen maar blij om zijn: orange wine is een fijn alternatief voor een glas rood of wit, en is verrassend lekker te combineren in de keuken. Een lichtere versie als aperitief, of een oxidatief, ouder exemplaar om mee af te sluiten? Er is een orange wine voor elk moment.

Witte wijn maar dan anders

Bij het maken van witte wijn perst men na de oogst de druiven en worden de schillen meteen van het sap gescheiden. Witte wijn is immers niet bedoeld om tannines of andere karakteristieken van de schil te hebben. Dit is wel het geval bij rode en je kan het al raden... orange wine. Orange wine is dus witte wijn waarbij - zeer ongewoon - de schil van de druiven mee in de gistkuip gaat. De schillen geven hun kleur en tannines af in het druivensap, wat een oranje, soms bijna gouden gloed geeft. Het sap heeft minder fruitige toetsen en meer structuur. Erg typerend is bovendien dat dit soort wijn heel erg vaak natuurlijk gemaakt wordt. Zo zijn er enkel natuurlijke sulfieten aanwezig, en worden de wijnen meestal niet gefilterd.

Arsenaal aan aroma’s

Met orange wine kan je alle kanten op. Wanneer er slechts een schilweking van enkele uren plaatsvindt, spreken we theoretisch gezien nog gewoonweg van een witte wijn. Deze stijl is dan ook een pak toegankelijker en ideaal voor wie de eerste stappen zet in de wondere wereld der orange wines. Hier vinden we aroma’s terug van steenfruit, gedroogde appelsienschil en rijpe appel. De Weiss 'Skin & Stones' van Markus Altenburger is hier een mooi voorbeeld van. De verschillende variëteiten in deze blend ondergaan een schilweking van 2 tot 10 dagen. De meer complexe varianten hebben vaak een schilweking van meerdere weken achter de rug alsook soms wat jaren rijping op fles. De tint is donkerder oranje, en in de neus vinden we aroma’s van honing, noten en hooi.

De Vinetiq selectie

We zijn al langer fan van Weingut Hannes Sabathi, gelegen in het Oostenrijkse Südsteiermark, bekroond met DAC of Districtus Austrianus Controllatus, de hoogste herkomstbenaming in Oostenrijk. De regio heeft een mediterraans klimaat met ijzige winters. De grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht geven de druiven hun aciditeit en frisheid. Textbook cool climate. Hannes zelf houdt van experimenteren en dat resulteert in pareltjes van wijnen. Zijn Gelber Muskateller 'Natural' 2021 is hierop uiteraard geen uitzondering.

Daniel Ramos is een ervaren rot als het op natuurwijn aankomt, en ook orange wine is voor hem geen onbekend terrein. De El Berrakin Blanco 'Jaen' die hij speciaal voor Vinetiq maakte, is een funky ‘skin contact’ wijn van 100% Jaen druiven, die een maceratie van 17 dagen ondergingen, met achteraf nog een rijping op de gisten. Het resultaat is een wijn met een enorme diepgang en textuur. Ziltigheid, pompelmoes, lactisch, noem maar op.

Op zoek naar iets nieuws? Met Wine by JET voegden we onlangs ons allereerste Zwitserse domein aan ons aanbod toe en zij hebben meteen iets opwindends te bieden: een verrassende 'RS' Orange wijn. Deze wijn is een spannende blend van Riesling en Sylvaner en komt in een prachtige fles met een opvallend label. Mis deze zeker niet!

Zelfs het 'klassieke' Frankrijk springt mee op de hype. Uit de Auvergne komt het 'natural wine' project Vivanterre van cultwijnmakers Patrick Bouju en Justine Loiseau. Hun Orange Contact SGS is een blend van Sauvignon Blanc, Gewurztraminer en Sylvaner die door zijn aroma's van tropisch fruit, bloemen en gember perfect past bij allerhande Aziatisch eten. Of gewoon als je zin hebt om iets unieks te drinken. En in de Langeudoc maakt Bourgondische wijnmaker Laurent Delaunay een Vin Orange die zowel in de neus als in de mond voor vuurwerk zorgt.

Foodpairing

Een glas orange wine doet het allereerst bijzonder goed met verschillende soorten kazen, van comté tot blauwe schimmel. Probeer zeker ook eens een fles orange te openen bij de Aziatische keuken. De honingtoetsen passen perfect bij de soms ietwat zoete gerechten. In die zin, kunnen ook gekarameliseerde of geroosterde groenten een goede match zijn. Gerechten waar noten een rol spelen, zorgen ook voor een heel interessante pairing. Een waslijst aan mogelijkheden, dus.