Met wat kennis smaakt wijn nog beter. Wijn begrijpen begint bij de druiven, iedere variëteit met z’n eigen karakter, geschiedenis en gezicht – bijna zoals mensen! En elk verhaal van een druivensoort is bijzonder...

Pieter Raeymaekers Wijnmaker - WSET4

Wie al mogen proeven heeft van de betere Cabernet Francs weet dat deze druif zijn plaats heeft tussen de groten der aarde. Als ‘vader’ van Cabernet Sauvignon en Merlot heeft hij veel impact gehad op de hele wijnwereld. Tijd dus voor een onderdompeling in de kruidige, prikkelende en vroegrijpe rode druif die vooral in de Loire eerste viool speelt. En ons absoluut kan bekoren.

Een oerdruif uit het Baskenland

Cabernet Franc is een oerdruif. Ze is verantwoordelijk voor Cabernet Sauvignon, Merlot én Carmenère. Niet van de minsten dus. Maar wie voor de herkomst aan Bordeaux denkt bij het horen van deze klinkende namen, komt bedrogen uit. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de Franc een nakomeling is van twee oude Baskische rassen: Morenoa en Hondarribi Beltza. (Voor de echte wijn-nerd, deze laatste wordt soms verward met Cabernet Franc in de Baskische Txakoli wijngaarden.) Dit ondersteunt de hypothese dat Cabernet Franc eigenlijk een inheemse druif van het Baskenland is.

Een korte rijpingscyclus voor een druif die kennis van zake vereist

Dankzij zijn redelijk korte rijpingscyclus kan Cabernet Franc floreren in iets koelere omstandigheden dan zijn nakomelingen. Het is een redelijk krachtige groeier, die het goed doet op kalkrijke kleibodems en meer zanderige ondergronden. De wingerd produceert intense kleine druiven die juist rijp moeten zijn om kwaliteit voort te brengen. Het is een kunst om de opbrengsten zo te beheren, dat de stuivende groene smaken en aroma’s van paprika - één van de boosdoeners voor de reputatie van deze edele druif - qua smaak accenten achterwege blijven. Om goede Cabernet Franc wijn te maken, is er dus aandacht én drang naar kwaliteit nodig. En laat dat nu net iets zijn dat de betere wijnmakers typeert én waar we bij Vinetiq steeds naar op zoek zijn.

Van fruitige doordrinker tot doorwinterde keldervuller

Cabernet Francs komen er in alle maten en gewichten. Van eenvoudige maar succulente doordrinkers of Vins de Soifs, tot doorwinterde Vins de Gardes die vele anderen doen verbleken. De zanderige bodems zorgen voor aromatische en lichtere wijnen, zwaardere bodems doen hem meer neigen naar Cabernet Sauvignon.

Serieuze Cabernet Franc wordt gedreven door stevige tannines en zuren. Daardoor kan je hem gerust meer dan een decennium in de kelder vergeten. De dominante smaken en geuren neigen naar rood én zwart fruit, paprika en een rustieke aardsheid. Om de tannines te counteren en het mondgevoel te verbeteren is houtlagering aangewezen. Dat verzacht de hardheid die eigen is aan de hele Cabernet familie.

Koelere
Regio's

Zure kersen
Geroosterde paprika

Warmere
Regio's

Rijpe aardbeiden
Zwarte bramen

Regio’s

Cabernet Franc is met 37.000ha de zesde meest aangeplante rode druif van Frankrijk. Andere landen zoals Italië, Spanje of USA staan niet op de fotofinish. Er is interesse, maar men kan niet spreken van een stormloop. Daarvoor is deze oerdruif te koppig, want ze laat zich niet makkelijk temmen.

Vanuit het Baskenland heeft de druif haar plaats op het wereldtoneel veroverd:

• In de Loire is het de rode druif bij uitstek. Chinon, Bourgeuil, Saumur-Champigny en Anjou, het zijn klinkende namen die een waaier aan rode wijnen van 100% Cab Franc voortbrengen.

• In Bordeaux is de druif dan weer erg lang populair geweest als verzekering tegen zijn slecht presterende nakomelingen Merlot en Cabernet Sauvignon. In de Bordelese wijngaard kunnen ze erg wisselend presteren, waardoor Cabernet Franc met een andere rijpingscyclus en dito risico’s veel wordt gebruikt als mengdruif. Soms speelt ze ook eerste viool, denk aan het epische Château Cheval Blanc in Saint-Émilion waar hij het grootste deel van de blend uitmaakt.

• In de rest van Europa, zoals bijvoorbeeld Italië, Spanje, Roemenië en Hongarije zijn er ietwat koelere gebieden te vinden die zich lenen tot goede Cabernet Franc. Maar niets écht noemenswaardig.

• In de Nieuwe Wereld vinden we de druif in Australië, Nieuw-Zeeland, USA en Zuid Afrika. Maar een speciale vermelding gaat uit naar Canada. In het zonovergoten westen, in Okanagan Valley, is hij minder van belang. Maar in Ontario aan de Oostkust, zijn er wonderbaarlijke parels te ontdekken. Het grote Lake Ontario speelt hier een cruciale, modererende rol die dit koele klimaat omtovert tot een expressief canvas voor deze oerdruif.

Onze selectie

Wij houden van Cabernet Franc door zijn speelse lichtheid, aantrekkelijke aroma’s en gastronomisch karakter. Het prikkelend mondgevoel omgeven door sensuele zachtheid bracht ons eerst en vooral naar Canada. Niet alledaags hoor ik je denken, maar het ontdekken waard. Vele sterrensommeliers gingen je reeds vooraf. In Ontario dromen we weg bij de zachte, rijpe geuren van Norman Hardie’s Cabernet Franc, sinds de prille jaren een bestseller in het gamma. Ook Stratus Vineyards verwerkt de druif tot heerlijke, zij het iets densere wijnen. En Tawse Winery is dan weer voorstander van het soepelere werk. Canada heeft heel wat mooie Cabernet Francs, warm aanbevolen voor de meer avontuurlijke wijndrinker.

In Frankrijk speelt het Cabernet Franc toneel zich vooral af in de Loire. Met mooie, sappige exemplaren van Domaine Mérieau en Château Pierre-Bise zit je gebeiteld voor het instant plezier. In Bourgeuil is de koning van de heuvels Jacky Blot met zijn Domaine de la Butte. Hij maakt hier drie heerlijke Cabernet Francs in zijn uit Tuffeau gehouwen kalkgrotten. De moeite waard om eens binnen te waaien bij de man met de legendarische snor én dito verhalen.

Ook noemenswaardig is Clos de Capucins van Fiona Beeston, in Chinon. We voegden dit onlangs toe aan onze portefeuille en dat werd meteen gespot door de wijnkenners van Sabato. Stéphane Godfroid schreef een wondermooi artikel over deze leading lady van de Loire.

Food pairing

Deze druif kan heel wat verschillende wijn/spijs combinaties aan. De kruidigheid en relatief hoge aciditeit maken hem gastronomisch interessant. Probeer met gebraden kip, varkensvlees, gebraden of gegrild rundvlees, eend, worst, lamsvlees, kalfsvlees en zelfs harde of zachte kazen. Door de niet al te stevige tannines en zekere fruitigheid matcht hij ook perfect bij gerechten op basis van tomaten of culinaire barbecues.

Erg moeilijk dus om dé tip te geven, maar 1 ding is zeker: verse kruiden doen het altijd goed bij Cab Franc.