Ter ere van Women’s Day op 8 maart zetten wij bij Vinetiq graag een reeks leading ladies van de wijnwereld in de spotlights. Van terroir over druif tot fles, stuk voor stuk inspireren ze met hun eigen verhaal en één gemeenschappelijke factor: een niet te stillen passie voor wijn.

Omdat proeven al dat lezen extra leuk maakt, heeft Clique Vinetiq ook twee bijzondere gift boxen samengesteld met de meest geliefde wijnen met vrouwelijke signatuur. Drie of zes keer degustatieplezier van Franse, Spaanse en Duitse bodem. Verwacht je met deze selectie aan vlotte, verfijnde wijnen die niet enkel het terroir maar ook de eigenheid van bezielsters Noelia Callejo, Juliane Eller, Fiona Beeston en Carine Joubert op een prachtige manier tot uiting brengen. Je ontdekt ze hier!

Fiona Beeston – Clos des Capucins

Na jarenlange ervaring in de wijnwereld als journaliste en als medewerkster in de beroemde Franse wijnhandel Le Grand Filles et Fils, besloot Fiona Beeston haar kennis om te zetten in de praktijk. Ze kocht in Chinon, in de Loire-streek, de vier percelen tellende wijngaard Clos des Capucins. Later voegde ze daar nog een tweede wijngaard enkele kilometers verderop aan toe. Beide domeinen zijn omgeven door de natuur, wat voor een perfecte harmonie zorgt tussen de wijnranken, flora en fauna.

Het wijn maken bij Les Clos des Capucins gebeurt volledig biodynamisch. Enkel op die manier krijgt volgens Fiona het terroir de kans om zich ten volle in de wijn te kunnen uitdrukken. Het bestrijden van ongedierte en ziektes gebeurt enkel via natuurlijke producten, volledig handmatig. Een paard zorgt voor het zacht ploegen van de zanderige kalkbodem, en ook haar kippen leveren hierin dagelijks een bijdrage.

Fiona Beeston maakt geweldige wijnen van Cabernet Franc, in erg beperkte oplage. De percelen tellen slechts 2,5 hectare in totaal, en alles wordt manueel geplukt zodat enkel het beste gebotteld wordt. Wie wil proeven moet bovendien geduld hebben: de wijnen rijpen tot wel twee jaar op houten vat, en zijn op hun best na enkele jaren rijping op fles. We kunnen wel alvast verzekeren dat het wachten de moeite loont.

Het eindresultaat van Fiona’s secure werk zowel in de wijngaard als de kelder, weerspiegelt zich perfect in hun naam: de mascotte van de Clos des Capucins is de ‘Perfectly Drinkable Chinon’, een pittige, kruidige rode om u tegen te zeggen. Een wijnmaker van jewelste, die we bij Vinetiq met erg veel trots aanprijzen. Zéker proeven dus.

Juliane Eller – Juwel Weine

Wanneer Juliane Eller in 2013 het wijndomein van haar ouders in Rheinhessen, Duitsland overnam, besloot ze om het roer helemaal om te gooien. Ze wilde voor een commerciëlere aanpak gaan, zonder in te boeten op kwaliteit. Ambachtelijk te werk gaan en de identiteit van de streek benadrukken voor het verkrijgen van een puur product, waren belangrijke doelstellingen. Wees maar zeker dat ze hierin geslaagd is, want samen met haar zus Katharina maakte ze er een heel straf familiebedrijf van!

Juliane is een ontzettend ambitieuze wijnmaker en gaat voor de volle 100 procent richting doelwit. Ze wil kwalitatieve wijnen toegankelijk maken, en dat doet ze met hart en ziel. De wijnen van Juwel zijn fris, no-nonsense en gewoonweg érg goed. Voor elke gelegenheid is er iets te vinden, en de fruittoets is perfect in balans met een tikkeltje complexiteit. Lekker.

Een leuk detail is dat alle wijnen als classificatie een bepaalde slijpvorm van diamant krijgen, een verwijzing naar de naam van het domein. De instapwijnen (Weisburgunder, Sylvaner, Riesling en Grauburgunder) rijpen zes maanden op vat en krijgen een round cutting-diamantlabel. De enige rode wijn (Spätburgunder) rust voor 18 maanden in Franse eiken vaten en krijgt een half edged cutting-label. De meest prestigieuze wijn, de 'single vineyard' Riesling, gaat gedurende 18 maanden in stalen tanks en krijgt een edged cutting-label. Deze wijn komt van de beste wijngaarden en van de oudste, meest kwalitatieve wijnranken.

Carine Joubert – Domaine Joubert

Na een carrière in Human Resources, koos Carine Joubert voor het boerenleven op het Domaine Joubert van haar vader Marcel. Zijn grote droom was dat de oude wijnstokken zouden standhouden, om dan het beste in de druiven naar voren te brengen door volledig biologisch te werk te gaan. Carine heeft nooit iets anders gekend dan wijn maken, aangezien bijna haar hele familie ermee bezig was. Wanneer ze de kans kreeg in de voetsporen te treden van haar vader, heeft ze dan ook geen seconde getwijfeld om zijn droom verder te realiseren.

Sinds 2012 behaalde het domein met trots het certificaat van biologische wijnbouw, en vandaag staan ze dankzij de vijfde generatie wijnmakers in de familie nog een pak verder. De aanpak van Carine is volledig natuurlijk. Dat wil zeggen dat er zowel in de wijngaard als in de kelder minimale interventie is. De wijnen bevatten enkel de sulfieten die natuurlijk aanwezig zijn, en worden niet gefilterd. Het resultaat is ruw en puur, en geeft mooi de natuurlijke karakteristieken van de druiven en het terroir weer.

Dat Carine kwaliteit hoog in het vaandel draagt, is duidelijk. Zo hebben ze bij Domaine Joubert de bewuste keuze gemaakt om de wijnstokken niet dicht bij elkaar te planten, wat traditioneel vaak wel het geval is in de Beaujolais-streek. Hierdoor kan men beter inspelen op de noden van elke individuele wijnrank, en kan men gerichter de grond bewerken.

Carine maakt in de appellaties van Morgon, Fleurie en Chiroubles heerlijk florale en fruitige wijnen van de typerende Gamay-druif. Ze zijn soepel, sappig en de beste cru’s hebben zeker bewaarpotentieel. Une grande dame in de Beaujolais-streek, als je het ons vraagt.

Noelia Callejo - Bodegas Felix Callejo

In het Spaanse Ribera Del Duero is het vandaag Noelia Callejo en haar broer José Felix die het voor het zeggen hebben in de wijngaard en kelders van Bodegas Felix Callejo, in navolging van de vorige generaties. Wijnmaker Noelia heeft al heel wat ervaring achter de kiezen, door te werken op verschillende wijndomeinen in Napa Valley en Mendoza.

Het domein ligt met zijn 900 meter hoogte in één van de koelste gebieden van het anders warme Noord-Spanje. Dit zorgt voor een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Op die manier kunnen de druiven overdag goed rijpen en bewaren ze tegelijkertijd een fijne aciditeit. De wijnen zijn hierdoor mooi in balans, wat voor een interessant rijpingspotentieel kan zorgen.

Gezien de niet evidente omstandigheden om de druiven optimaal te laten rijpen, volgt Noelia alles nauwgezet op. Voor er wordt geoogst, vindt een grondige inspectie en voorselectie van de druiven plaats. Bovendien evalueren José Felix en Noelia de druiven van elk perceel, om te checken of er eventueel een gedeelte afwijkt van de rest. Alleen op die manier krijgen ze het best mogelijke resultaat, waar ze telkens naar streven. Kwalitatieve wijn hoeft volgens hen niet duur te zijn, het gaat er om voldoende controle uit te oefenen zodat alles feilloos verloopt.

Na de oogst wordt alleen gebruik gemaakt van de natuurlijk aanwezige gisten, die garanderen wijnen met een mooi uniek karakter. Wanneer de fermentatie afgerond is, rijpen de wijnen in vaten van Franse eik, die rechtstreeks bij Franse vatenmakers aangekocht worden. Noelia kent immers haar klassiekers, én weet wat goed is.