Verfijn je keuze

Gamay - Oosterse keuken

Gamay is een echte dorstlesser die zowel tijdens de warme zomermaanden als bij cosy winteravonden bulkt van drinkplezier. Deze rode wijn is vaak een goede instapper dankzij zijn fluweelzachte tannines en frisse fruitige smaak, maar ook voor de ervaren wijndrinker spatten de enthousiaste tonen van rood rijp fruit er zeker vanaf.
Oosters eten staat gelijk aan vele uitgesproken kruiden. Hierbij laat je zware wijnen best links liggen. Zo lang het gerecht niet te pittig is, zijn witte wijnen met hogere zuren over het algemeen de beste combi’s. Ook wijnen met een aromatisch karakter kunnen de aanwezige kruidigheid zeker de baas.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. GSP staat voor Gamay, Syrah en Pinot. Licht bruisend, donkerroze, boordevol rood fruit en kruiden, maar met structuur en balans. Heb je ooit bruiswater gedronken waarbij de bubbels perfect zijn? Niet te zwaar, maar precies verfrissend en plezierig? Deze Pet Nat is dat. Opnieuw een ongelofelijke creatie van wijnmaker Patrick Bouju. Gewoonweg op een ander niveau. Meer informatie >
    Prijs € 29,50 Member prijs Bespaar € 6,00 € 23,50
per pagina

Rijp rood
Deze rode wijn is een vin de soif, met lichte, frisse en fruitige smaken. De geur van rijp rood fruit en fleurige viooltjes vullen je neus, en die wordt enkel bevestigd op je tong. De mond loopt over met een smaakpallet van rode aardbeien, rijpe kersen en frambozen. Sommige exemplaren voegen daar nog een extra bommetje van zwarte bramen en kersen aan toe. De smaak wordt afgerond met een kruidige toets. Niet alleen zijn fruitige smaak, maar ook de ronde tannines maken van deze rode wijn een mooie instapper. Heel uitzonderlijk vind je hiervan ook andere varianten zoals rosé schuimwijn. Vinetiq selecteerde daarom voor jou een heerlijk sprankelend bubbeltje. De meeste Gamays kun je zowel jong als oud drinken. Een jonge Gamay bevat meer tonen van rijp fruit en is lichter van smaak, terwijl een oudere Gamay voller is in de mond. Dus wie echt niet kan wachten (en dat begrijpen we helemaal) om de wijn op leeftijd te laten komen, zal zeker niet inboeten aan smaak.

De beste Gamay wijn uit Beaujolais bij Vinetiq
Hoewel de Gamay druif -onterecht- niet altijd even populair is, ligt hij wel aan de basis van de Beaujolais als wijnregio. Toch ontstond de druif oorspronkelijk in de Bourgogne, in het dorpje Gamay, als kruising van de Franse Pinot Noir en de Oostenrijkse Heunisch Weiss. Gamay heeft als voordeel dat hij vroeger rijp is en minder delicaat dan Pinot Noir. Dit, in combinatie met grote trossen, maken dat Gamay hogere opbrengsten oplevert. Intussen plantten de Gamay druivenstokken zich op meerdere locaties voort, maar blijven ze toch vooral oververtegenwoordigd in Beaujolais. Deze druif groeit heerlijk op oude stokken. De druif is op haar best op zanderige bodems, maar ook graniet bevalt hem wel.

Wijn en spijs: food pairing
Gamay laat zich smakelijk drinken bij een stoofpotje van rund of gegrild rood vlees tijdens de koude winters, maar past dan ook weer goed samen bij gegrild vlees op de barbecue, charcuterie schotels en zachte kazen. Daardoor is dit ook de perfecte partner tijdens een zomerse barbecueavond of gezellige picknick. Een tip die wij graag meegeven: serveer je Gamay bij voorkeur koud (13-26 graden) en geef ‘m de tijd om op smaak te komen. Lees: karafeer de wijn enkele uren op voorhand om de smaken en geuren volledig tot leven te laten komen.

Copyright Vinetiq 2021 ©