White - Crisp white - Onze wijnen - Riesling - Cool - Continentaal - Gegrilde vis
De vuistregel dat bij vis alleen maar witte wijn hoort, gooien we overboord bij gegrilde vissen. Gegrilde vissen kunnen fantastisch gecombineerd worden met soepele rode wijnen zonder te veel tannine, zoals een Gamay. Toch liever een witte wijn? Kies dan voor een volle witte of een rijke stijl rosé. Wil je het echt spannend maken, ga voor orange wine! De ietwat bittere afdronk kan een extra boost geven aan de grill smaak.
- newBattenfeld Spanier Riesling Hohen-Sülzen 1G 2023 Duitsland|RheinhessenIn de neus een boeket van geel steenfruit en kruidige accenten: perzik, gedroogde abrikoos en mirabel, aangevuld met gedroogde kruiden en witte peper. In de mond helder en precies, met rijp en sappig fruit, pittige kruidigheid en diepe, rokerige mineraliteit. Een karaktervolle wijn met zachte fruittonen, zilte afdronk en een duidelijk gevoel van oorsprong. Meer informatie >Prijs € 26,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 24,95
- newBattenfeld Spanier Riesling Mölsheim 1G 2024 Duitsland|RheinhessenZiltige tonen van natte steen en fijne kruiden voeren de boventoon. Ook in de mond toont hij zich stenig en sober – een ware expressie van de bodem waarop hij groeide. De aanzet is strak, met levendige spanning en indrukwekkende innerlijke kracht. De fruitcomponent speelt een ondersteunende rol en benadrukt het ziltige, minerale profiel van deze gestructureerde wijn. Meer informatie >Prijs € 32,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 29,95
Goud voor koud
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koude en past zich als geenander aan aan zijn terroir. Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteenbodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten. Rode leisteen geeft de wijn dan weer extra kruidigheid en toetsen van rode vruchten. Toch zijn er een aantal kenmerken die altijd terugkomen, zoals de hoge zuurgraad in zowel droge rieslings als zoete wijnen. De druif groeit het liefst op lichte terroirs met steen-, kalk- of kleiachtige bodems. Dan sijpelen de mineralen het best door tot in het glas. Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor het fris en fruitig karakter altijd aanwezig is. De druiventrossen herken je aan korte steeltjes met kleine druiven met een dikkere schil. De goud groene druiven gedijen het best in koude klimaten, ideaal voor het wijnassortiment van Vinetiq dus. Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Duitse druif
Naast Chardonnay en Sauvignon Blanc is Riesling een van de meeste bekende witte wijndruiven. Velen kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel. De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert. Toch vind je ook op heel wat andere, meer onverwachte plaatsen zoals de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Oostenrijk, wijnboeren die de samenwerking met deze druif aangaan.
Wijn en spijs: food pairing
Eten bij Riesling serveren is niet zo heel moeilijk. Goede Rieslings, zoals uit dit assortiment, gaan immers samen met vele gerechten. De fraicheur en aanwezige mineralen in deze witte wijn brengen verschillende smaken mooi in balans. Gerechten met pit, zoals bijvoorbeeld vele Aziatische gerechten, smaken daarom vaak eens zo goed bij Rieslings uit allerlei regio’s. Anderzijds scoort een koud geserveerd glas van deze goudgele parel ook in combinatie met diverse hapjes en tapas.