Verfijn je keuze

Chardonnay - Maritiem - Schelp- en schaaldieren

Een goede Chardonnay wijn kopen? Dan ga je ongetwijfeld overdonderd worden door de talrijke opties. Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland ter wereld zal terugvinden, maar zijn roots liggen in de Franse Bourgogne. Hoewel de chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is, is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl.
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. new
    Deze lichtgele Chardonnay uit het Heuvelland is vrij aromatisch met geuren van rijp steenfruit, citrus en fijne houttoetsen. We hebben te maken met een elegante, verfijnde Chardonnay die fijne zuren combineert met kruidigheid en een zachte textuur. De houtlagering en het dense fruit zorgen voor een lange, mondvullende finale die nooit verveelt. Meer informatie >
    Prijs € 18,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 17,95
  2. Peter Nijskens volgt de Bourgondische methode voor deze Chardonnay. De houtlagering geeft mooie aroma's van toast en een tikje vanille. Het hout is niet te dominant waardoor het fruit en de bloemige aroma's niet verloren gaan. In de mond een volle smaak met geroosterde toetsen (brioche) en een boterachtige vettigheid. Lange afdronk met een minerale toets. Meer informatie >
    Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 17,95
  3. Dit is de eerste mousserende wijn van ons eigen wijndomein. Wijnmaker Pieter Raeymaekers koos voor een gebalanceerde basiswijn met ingetogen aroma’s. Dit resulteert in een gastronomische en vineuze bubbel die in de neus brioche en amandel combineert met rijpe appel. De mousse is erg zacht maar mondvullend. Alles komt samen in een elegante finale die bulkt van fraîcheur. Helaas reeds uitverkocht, maar wel nog te vinden in onze Valke Vleug Box of Bliss Box.

    Meer informatie >
    Prijs € 24,95 Member prijs € 24,95
    Uitverkocht
  4. BRONS BBW23
    Kosten noch moeite werden gespaard om top mousseux te maken: de perfecte kalkhoudende bodem, een zuidhelling en het beste vinificatiemateriaal. Dat zorgt voor vuurwerk in de fles. In de neus brioche, citrus en nootjes. In de mond een heerlijke, fijne mousse, de dosage die samen met het fruit voor de breedte zorgt en een zinderende finale vol fraîcheur en spanning. Winnaar van talrijke internationale medailles. Meer informatie >
    Prijs € 29,95 Member prijs Bespaar € 4,00 € 25,95
    Binnenkort weer beschikbaar
  5. Een huis herken je aan zijn basiscuvée. Is die goed dan kan je op je beide oren slapen. En deze instapper van Giraud is een echt raspaard. Vakmanschap aan het werk! In de neus een combinatie van knapperig fruit met limoen, peer en steenfruit en biscuit, toast en brioche. De mousse is fijn en het mondgevoel is sappig maar ook breed en lang. Meer informatie >
    Prijs € 32,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 29,00
  6. Een huis herken je aan zijn basiscuvée. Is die goed dan kan je op je beide oren slapen. En deze instapper van Giraud is een echt raspaard. Vakmanschap aan het werk! In de neus een combinatie van knapperig fruit met limoen, peer en steenfruit en biscuit, toast en brioche. De mousse is fijn en het mondgevoel is sappig maar ook breed en lang. Meer informatie >
    Prijs € 60,00 Member prijs Bespaar € 5,00 € 55,00
  7. Wat een mooie Blanc de Blancs. Dat het merendeel van de Chardonnay van de topwijngaarden uit Aÿ komt heeft daar natuurlijk veel mee te maken. In de neus vinden we veel citrus en wat exotische karakters ondersteund door een brioche en nougat. In de mond valt de textuur meteen op, het handelsmerk van Giraud. Het vinifiëren in barriques draagt duidelijk bij tot een gastronomische en complete Champagne. Topklasse! Meer informatie >
    Prijs € 82,00 Member prijs Bespaar € 6,00 € 76,00
  8. Dit is een gastronomische rosé Champagne! De geur is een combinatie van klein rood fruit (wilde aardbeien en rode bessen) en toetsen van brioche en toast. De textuur is erg vineus met een stevige ruggengraat zonder aan Champagneplezier in te boeten. De mousse is fijn en het mondgevoel zacht. Elegantie, definitie, structuur en spanning, daar draait het hier om. Meer informatie >
    Prijs € 98,00 Member prijs Bespaar € 6,00 € 92,00
    Niet meer in voorraad
  9. half bottle
    Champagne kan groots zijn! Deze Multi Vintage haalt zijn kracht uit krokant 2017 Pinot Noir fruit. De neus is intens met tijm, rijpe peer en gedroogde bloemen gecomplementeerd met een vleugje peper en cacao. De opvoeding in barriques en de lange sur lattes periode zorgen voor aroma’s van toast en brioche. Het mondgevoel is luxueus. Dens fruit, zinderende spanning, lengte, complexiteit. Hij heeft het allemaal! Meer informatie >
    Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 13,00 € 112,00
  10. Een huis herken je aan zijn basiscuvée. Is die goed dan kan je op je beide oren slapen. En deze instapper van Giraud is een echt raspaard. Vakmanschap aan het werk! In de neus een combinatie van knapperig fruit met limoen, peer en steenfruit en biscuit, toast en brioche. De mousse is fijn en het mondgevoel is sappig maar ook breed en lang. Meer informatie >
    Prijs € 125,00 Member prijs Bespaar € 15,00 € 110,00
  11. Champagne kan groots zijn! Deze Multi Vintage haalt zijn kracht uit krokant 2018 Pinot Noir fruit. De neus is intens met tijm, rijpe peer en gedroogde bloemen gecomplementeerd met een vleugje peper en cacao. De opvoeding in barriques en de lange sur lattes periode zorgen voor aroma’s van toast en brioche. Het mondgevoel is luxueus. Dens fruit, zinderende spanning, lengte, complexiteit. Hij heeft het allemaal! Meer informatie >
    Prijs € 225,00 Member prijs Bespaar € 20,00 € 205,00
per pagina

Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.

Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.

Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.

Copyright Vinetiq 2021 ©