Verfijn je keuze

Chardonnay - Zachte kazen

Een goede Chardonnay wijn kopen? Dan ga je ongetwijfeld overdonderd worden door de talrijke opties. Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland ter wereld zal terugvinden, maar zijn roots liggen in de Franse Bourgogne. Hoewel de chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is, is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl.
Bij zachte kazen passen een heleboel wijnen. Afhankelijk van welke soort zachte kaas je kiest, kan je gaan voor wit, rood of zoet. Een frisse kaas kan veel beter een fruitige Grüner Veltliner of Riesling hebben dan kazen met een uitgesproken smaak zoals Camembert. Deze is mooier te combineren met een lichtere rode wijn als Spätburgunder, maar ook een Ratafia is absoluut de moeite waar om eens uit te proberen!

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. De Pfalz, misschien wel de mooiste wijnregio van Duitsland! En wat een verrassende Chardonnay, het visitekaartje van Stefan Meyer. Toetsen van boter en toast in de neus en knapperige fijne zuren in de mond. Een lichte kruidigheid in de afdronk maakt de wijn compleet. Power én elegantie in één glas, zo hebben we het graag. Decanteer hem gerust even alvorens te schenken. Meer informatie >
    Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 18,95
  2. Pouilly-Loché is een erg kleine appellatie gelegen naast het meer bekende Pouilly-Fuissé. Het ietwat warmere klimaat zorgt voor rijpe druiven en in de handen van ervaren wijnmakers die de fraicheur kunnen behouden zorgt dit voor gebalanceerde wijnen. In de neus witte bloesems, kweepeer, steenfruit, appelbeignet en wat botertoetsen tegen een toasty achtergrond. In de mond tegelijkertijd fris en heerlijk rijp. Meer informatie >
    Prijs € 39,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 35,00
  3. De Mâconnais is huisleverancier van dense, fruitige, ietwat exotische chardonnays. De appellatie Pouilly-Fuissé speelt er eerste viool. Het ietwat warmere klimaat zorgt voor rijpe druiven en in de handen van ervaren wijnmakers die de fraicheur kunnen behouden zorgt dit voor gebalanceerde wijnen. In de neus kweepeer, steenfruit en boter tegen een toasty achtergrond. In de mond tegelijkertijd fris en rijp. Meer informatie >
    Prijs € 42,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 38,00
  4. Henri Giraud is de voorzitter van de vereniging van Ratafia makers in Champagne. En dus wil hij enkel het beste rond en in de fles krijgen. Deze Ratafia is op een 20 jaar oude Solera gebaseerd wat hem zijn licht oxidatieve kant geeft, denk Madeira. Zoet overleeft enkel bij gratie van voldoende zuren en dat is hier ook het geval. Wat een fantastische ontdekking! Meer informatie >
    Prijs € 56,00 Member prijs Bespaar € 7,00 € 49,00
    Binnenkort weer beschikbaar
  5. Deze Puligny Montrachet presenteert een schitterende gouden kleur met opvallende helderheid. De neus onthult een gevarieerd spectrum van aroma's, waaronder amandelpasta, varen, exotisch fruit, amber en witte bloemen. Op het gehemelte biedt de wijn een uiterst aangename ervaring met een subtiele zuurgraad, wat leidt tot een indrukwekkende zachtheid. Een verfijnde Puligny Montrachet, perfect in harmonie. Meer informatie >
    Prijs € 99,00 Member prijs Bespaar € 9,00 € 90,00
per pagina

Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.

Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.

Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.

Copyright Vinetiq 2021 ©